Ryanair schrapt vluchten: dit moet je weten

40 tot 50 vluchten per dag schrapt Ryanair in Europa. En dat voor zes weken lang. Dat zijn in het beste geval 1.700, in het slechtste geval 2.100 vluchten. Maar over hoe veel vluchten gaat het voor ons land? En wat doe je als je vlucht geannuleerd is?

Waarom geannuleerd?
Ryanair heeft lang gewacht met de communicatie over de annuleringen, maar uiteindelijk luidt het in een statement als volgt: “De vluchten worden geannuleerd omdat de stiptheid de voorbije weken met 80 procent gezakt is door een combinatie van vertragingen en stakingen bij de luchtverkeersleiding, het weer en problemen met het opnemen van vakantiedagen bij cabinepersoneel en piloten.”

Hoe veel vluchten in ons land?
Dat is moeilijk te zeggen. Op Charleroi waren het er vandaag al vier. Ook op Brussels Airport werden twee vluchten geannuleerd, maar volgens de woordvoerder van de luchthaven om “een andere reden”.

Hoe dan ook: gezien het aangekondigde aantal geschrapte vluchten is de kans reëel dat er hier nog vluchten zullen sneuvelen. Brussels Airport laat weten dat het in contact staat met de maatschappij en de situatie van dag tot dag opvolgt. Ook Charleroi wacht op verdere communicatie van Ryanair.

Hoe weet ik of mijn vlucht geannuleerd is?
Hou er rekening mee dat de communicatie van Ryanair laat komt, soms pas enkele uren voor je vertrek. Je krijgt dan een sms om de annulering te melden.

Wat bij annulering voor vertrek?
Bij annulering heb je twee opties: of je boekt je geannuleerde vlucht om naar een nieuwe vlucht, of je vraagt je geld terug. In dat eerste geval is het belangrijk om te weten dat alle extra kosten die je daardoor maakt, verhaald kunnen worden op de luchtvaartmaatschappij. Je bewaart dus beter bewijs van al je uitgaven.

In het tweede geval moet je via dit formulier je geld terugvragen.

Wat bij annulering van terugvlucht? 
Ook dan is omboeken de boodschap en ook hier kan je dat verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Je hebt de keuze om bij Ryanair een andere vlucht te zoeken, of een volledig nieuw reisplan uit te stippelen.