Rugpijn? Vermijd pijn en beweging niet

Om rugpijn te verminderen, moeten rug-en nekpatiënten leren om vrijuit te bewegen en niet bang te zijn voor pijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent. "We moeten de aanpak van chronische nek- en rugpijn herzien", concludeert onderzoekster Anneleen Malfliet van de Vrije Universiteit Brussel.

De uitgebreide studie verschijnt deze week in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift JAMA Neurology. Uit de studie blijkt dat patiënten die niet bang zijn van pijn en oefeningen een effectievere behandeling krijgen, dan wanneer ze kiezen voor de traditionele behandeling.

Bij de nieuwe behandeling moet de kennis en functionaliteit van de patiënt met chronische nek- of rugpijn voorop staan. "We moeten afstappen van het zoeken naar een verklaring in de spieren en gewrichten van de patiënt met nek- of rugpijn", zegt Anneleen Malfliet.

Uitdagende bewegingen
De oefeningen die volgens het onderzoek moeten deel uitmaken van de behandeling, bestaan uit uitdagende bewegingen en activiteiten die de patiënt als pijnlijk ervaart of zelfs vermijdt. Dit is volgens het onderzoek de beste manier om de pijn te verminderen en de mentale en fysieke functionaliteit te verbeteren. Veiligheidsgedrag is hierbij uit den boze. De patiënt moet kunnen wat hij voor de pijnklachten kon, klinkt het.