Rijscholen niet klaar voor verplichte opfrissingscursus

De rijscholen zijn niet klaar voor het verplichte terugkommoment voor beginnen autobestuurders. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voerde vorig jaar in dat iedereen die sinds 1 juli zijn rijbewijs heeft behaald, na 6 tot 9 maanden terug naar de rijschool voor een opfrissingscursus. De eerste cursussen zouden nu dus bezig moeten zijn, maar dat is dus niet het geval. 

Het terugkommoment is verplicht voor iédereen die sinds1 juli 2018 zijn rijbewijs haalde. Kostprijs: 100 euro, bovenop de 75 euro die je al betaalde voor je examen. De cursus duurt vier uur en bestaat naast praktijkoefeningen ook uit een groepsgesprek met andere chauffeurs.

Momenteel organiseert nog geen enkele rijschool zo'n terugkommoment. "Niet elke rijschool is in orde met de erkenning en zijn ze ook nog niet voldoende uitgerust met de nodige infrastructuur", zegt Jeroen Smeesters van de Federatie van Rijscholen. "Bovendien moeten heel wat mensen worden bijgeschoold om die opleiding te geven, en dat vraagt meer tijd."

Heel wat rijscholen zijn ook niet tevreden met de invulling van het terugkommoment. "We willen meer inspelen op voorkomen van noodsituaties", zegt Joni Junes van VAB. "We willen een soort slipcursus vermijden, waarbij jongeren leren omgaan met noodsituaties. Wij willen het risicogedrag net voorkomen." 

De rijscholen hopen vanaf volgende maand te kunnen beginnen met de terugkomlessen. Bestuurders die niét opdagen, riskeren een boete van 4.000 euro. 

"Maatregel niet te snel ingevoerd"
Minister Weyts (N-VA) geeft toe dat veel rijscholen extra tijd hebben gevraagd, maar hij vindt niet dat hij zijn maatregel te snel heeft ingevoerd. Hij zegt ook dat het voorlopig nog maar om een kleine groep bestuurders gaat die die cursus moet volgen, er komen snel voldoende plaatsen vrij bij de rijscholen.