Dossier De Bende van Nijvel

"Revolver tegen hoofd kostte 'De Reus' job"

Chris B., de vermoedelijke ‘Reus’ van de Bende van Nijvel, werd niet na één, maar na twee gewelddadige incidenten uit de elite-eenheid groep Diane gezet. Dat beweert Marc Van Damme, een cafévriend van B. “Tijdens een incident aan een Brusselse dancing heeft hij zijn revolver tegen het hoofd van een buitenwipper gezet”, vertelt Van Damme aan VTM NIEUWS.

“Op een zeker moment ontstaat er aan een dancing in het Brusselse tumult”, zegt Van Damme. “Groep Diane werd opgeroepen, met Chris B. erbij. Op een gegeven moment moet er met die buitenwipper iets gebeurd zijn, ik weet niet wat. Hij heeft meteen zijn revolver getrokken en heeft die tegen het hoofd van die buitenwipper gehouden.”

Pas na dat tweede incident zou B. uit de elite-eenheid van de rijkswacht gezet zijn, beweert van Damme. Eerder al was er een schietincident op de luchthaven van Zaventem, waar De Reus per ongeluk een kogel loste. Hij beweerde dat zijn wapen toen gesaboteerd werd, maar het incident in de nachtclub zou de druppel geweest zijn.

"Niet koelbloedig, te agressief"
“Na dat feit hebben ze hem opgeroepen en hebben ze gezegd: je bent niet koelbloedig genoeg, je kan niet tegen stress en je bent te agressief”, vertelt Van Damme. Daarom zou B. na dat incident terug overgeplaatst zijn naar de rijkswacht.

Het verhaal over het incident in de dancing wordt nergens bevestigd. Van Damme hoorde het van zijn broer, aan wie De Reus het zelf verteld zou hebben. Kan het dan geen verzinsel zijn, bijvoorbeeld om het eerste schietincident te camoufleren? “Dat kan”, geeft Van Damme toe, “maar ik denk niet dat Chris zo in elkaar zat. Die fantaseert niet, denk ik.”