Regering wil meerderjarige IS-strijders internationaal berechten

Meerderjarige IS-strijders moeten berecht worden door een internationale justitie. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad, zonet beslist. In afwachting van hun proces moeten ze wel worden vastgehouden in detentiekampen in de regio zelf.

De discussie rond de IS-strijders laait de afgelopen dagen hoog op. Wat moet er gebeuren met de criminelen die uit heel wat Europese landen naar Syrië zijn getrokken en daar gruweldaden hebben verricht? Om een antwoord te bieden op die vraag kwam de Nationale Veiligheidsraad, waar de top van de regering en mensen van onze veiligheidsdiensten in zetelen, vanochtend samen.

Over twee punten raakten ze het eens: meerderjarige stijders moeten internationaal berecht worden, in samenwerking met andere Europese landen. En in afwachting van hun proces moeten ze vastgehouden worden in het Midden-Oosten.

Natuurlijk biedt de beslissing van de Veiligheidsraad nog geen zekerheid over het thema. België zal nu samen met de andere Europese landen moeten bekijken of en hoe zo'n internationale justitie tot stand kan komen.