Referendum in Zingem trekt te weinig volk

In het Oost-Vlaamse Zingem mochten de inwoners vandaag gaan stemmen voor of tegen een fusie met Kruishoutem. Het is voor het eerst dat er een volksraadpleging gehouden wordt voor een fusie. Er kwam echter niet genoeg volk opdagen, waardoor het referendum niet geldig is. De fusie gaat nog wel steeds door. 

Het was oppositiepartij Open Vld die een tijdje geleden aanstuurde op het referendum, omdat Zingem haar inwoners te weinig zou betrekken in de plannen. De meerderheid wil graag dat de fusie er komt, omdat ze op die manier hun schulden wegwerken en een betere dienstverlening voorzien. 

Minder schulden
Als Zingem en Kruishoutem zouden fuseren, neemt de Vlaamse overheid 7,8 miljoen euro schulden over van de twee gemeenten. Dat maakte Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) in augustus bekend. De gemeente moet daarom wel uiterlijk op 31 december een gezamenlijk voorstel indienen om op 1 januari 2019 te fuseren. 

Nieuwe naam
Over de nieuwe naam van de fusiegemeenten is nog niets beslist. Via een online formulier konden inwoners voorstellen doen. Uiteindelijk zijn er vijf kanshebbers: Kruisem, het fictieve dorp uit boeken van Kruishoutemenaar Marc De Bel, maar ook nog Molenkouter, Negendorpen, Rooigemdal en Wallegem. De definitieve naam wordt dit najaar gekozen, als de fusie er komt tenminste. 

Geldig of niet?
Stemmen in het referendum kon tot één uur vanmiddag. Pas als er 1.510 inwoners kwamen opdagen, was het referendum geldig. Maar uiteindelijk kwamen er 1.247 opdagen, waardoor de stemmen niet eens geteld werden.