Rectorverkiezing krijgt 2de ronde

Geen enkele van de twee kandidatenduo's in de strijd om het rectorschap aan de UGent haalde een tweederdemeerderheid, maar het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe klokte wel af op 57,76 procent. Volgende week volgt een tweede stemronde, meldt de UGent.

Twee duo's (een rector en een vice-rector) stelden zich kandidaat. Professor Guido Van Huylenbroeck (academisch directeur internationalisering) en professor Sarah De Saegher (Faculteit Farmaceutische Wetenschappen) nemen het op tegen het duo Rik Van de Walle (decaan Faculteit Ingenieurswetenschappen) en professor Mieke Van Herreweghe (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte).

Om de verkiezing te winnen moet een duo minstens twee derde van stemmen achter hun naam hebben. Daarom volgt de tweede stemronde volgende week, als er een derde nodig is, dan is dat de week daarop. De vierde en vijfde stemronde (indien nodig) zijn voorzien in de week van 8 mei.

De opkomst bij de eerste stemronde lag hoog. "Zo heeft 81 procent van de professoren, 37 procent van de assistenten en 59 procent van het administratief en technisch personeel zijn stem uitgebracht", zegt de UGent. Bovenop alle stemmen van het personeel, mochten ook de studenten voor het eerst meedoen en 17 procent deed dat ook.

Het duo Van de Walle en Van Herreweghe behaalde 57,76 procent van de stemmen. Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger klokten af op 36,20 procent. 6,05 procent van de stemmen bleek blanco. Aan de stemming namen 47.202 UGent'ers deel, waarvan 37.426 studenten.