Recordaantal vacatures in België

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft in maart 26.155 vacatures ontvangen. Dat is ruim elf procent meer dan in maart vorig jaar en is tegelijk het hoogste cijfer van de afgelopen vijf jaar. De voorbije twaalf maanden werd de grens van 265.000 vacatures overschreden.

Het is al langer bekend dat de arbeidsmarkt boomt. Enerzijds komen er heel wat jobs vrij door de economische hoogconjunctuur in de eurozone en anderzijds is er de vergrijzingsgolf waardoor jobs vrijkomen.

Bijgevolg gaan de werkaanbiedingen bij de VDAB in stijgende lijn. De voorbije maand werd alvast een nieuw record opgetekend: er waren meer dan 26.000 vacatures in het normale economische circuit, zonder uitzendopdrachten. De groei was het grootst in de categorieën 'middengeschoolden' (+28 procent) en 'tijdelijke jobs' (+17 procent).

Sterkste en minst sterke toenames
Voor de laatste twaalf maanden bedraagt het aantal vacatures bij de VDAB 265.355. Dat is bijna twaalf procent meer dan het jaar voordien. De sectoren met de sterkste toename zijn de vervaardiging van machines en toestellen (+66 procent), de chemie- (+40 procent) en metaalsector (+34 procent). De VDAB geeft nog mee dat het probleem om geschikt personeel te vinden voor technische knelpuntberoepen "alleen maar groter wordt". 

Sectoren die het minder goed doen, zijn dan weer informatica, media en telecom (-15 pct), grafische nijverheid (-4,6 pct) en transport en logistiek (-2,6 pct). Ook horeca en toerisme en zakelijke dienstverlening vullen dat rijtje aan: het aantal vacatures stijgt er minder sterk dan gemiddeld.