Dossier Festivals

Pukkelpop over racistische gezangen: "Dit tolereren wij niet"

Pukkelpop heeft gereageerd op het racistische incident dat zich afgelopen zaterdag heeft voorgedaan op het festival. Daarbij werden twee zwarte vrouwen uitgescholden en werd er aan hun haar getrokken. “Wij tolereren dit niet”, klinkt het bij de festivalorganisatie.

"We zijn absoluut verbolgen over het incident dat zich afspeelde tijdens het optreden van Kendrick Lamar", klinkt het. Pukkelpop benadrukt dat iedereen welkom is op het festival, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele geaardheid.

"Wij verwerpen elke vorm van fysiek en verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag. We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop," aldus de festivalorganistatie.

Twee mannen werden opgepakt en worden momenteel verhoord. Eén van hen zou leider zijn bij een jeugdbeweging, maar verliet die vorig jaar. Zijn vrienden geloven niet dat hij bewust racistisch was, zo vertellen ze aan VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens.

Onderzoek
Het parket onderzoekt de zaak, ook al hebben ze nog geen concrete aangifte gekregen van mensen die zich benadeeld voelen. "Er is een recht van vrije meningsuiting in dit land. En soms gaat men die grens voorbij en begeeft men zich op het domein van strafrecht. En het zal nu in eerste instantie zaak zijn om uit te maken of dat gebeurd is, ja dan nee", zegt woordvoerster Anja De Schutter van het parket Limburg.

Bekijk hier de volledige reportage: