Protheses binnenkort terugbetaald

Patiënten zonder benen krijgen hun elektronische protheses binnenkort terugbetaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) beslist. Tot nu toe werden enkel mechanische protheses terugbetaald. Het RIZIV zal nu bekijken welke patiënten in aanmerking komen voor een terugbetaling. Elektronische protheses zijn erg duur, ze kosten 90.000 euro.

Gisteren was er nog een grote actie voor Hannelore, die maandag te zien was in de eerste aflevering van 'Over Winnaars' waarin ze samen met Koen Wauters de Machu Picchu beklom. Ze verloor drie jaar geleden haar benen in een ongeval en loopt sindsdien rond met mechanische protheses. Daarmee valt ze regelmatig, iets wat met de nieuwe elektronische protheses niet het geval is.

Mechanische protheses worden voor honderd procent terugbetaald, maar bij elektronische protheses geldt dat echter enkel voor het onderste gedeelte van de prothese. Voor het dure kniegedeelte wordt slechts een 2.500 euro terugbetaald, terwijl de kosten kunnen oplopen van 25.000 euro tot 45.000 euro per prothese.

Bekijk ook:

Door: Elien De Wulf