Dossier Kasteelmoord

Proces Kasteelmoord: wat je moet weten

Zonder juridische achterpoortjes gaat het proces over de Kasteelmoord vandaag echt van start. Vier verdachten zullen zich moeten verantwoorden voor hun rol in de moord op Stijn Saelens. Dit is wat u moet weten.

Wat gebeurde er precies?
Op 31 januari 2012 vindt Elisabeth Gyselbrecht, de vrouw van Stijn Saelens een grote plas bloed en verschillende kogelhulzen in de inkomhal van het kasteel waar ze met haar man woont. Twee weken later wordt het lichaam van Stijn Saelens gevonden in een bos in Maria-Aalter, vlakbij een chalet van Pierre Serry, een goede vriend van dokter André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens.

De speurders krijgen al snel zijn schoonvader André Gyselbrecht in het vizier als vermoedelijke opdrachtgever van de moord. De dokter zelf ontkent in alle talen en beweert dat hij Saelens gewoon “een lesje wilde leren” omdat die zijn dochtertje zou misbruikt hebben. Pierre Serry spreekt dat evenwel tegen. Volgens hem is het wel degelijk een moord op bestelling.

Wie staat terecht?
Vier beklaagden staan terecht op het proces.

  • André Gyselbrecht:  wordt gezien als de opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon. De dokter uit Ruiselede houdt vol dat het niet de bedoeling was om Saelens van het leven te beroven.
  • Pierre Serry: op zijn grond werd het lichaam gevonden, hij zou een rol als tussenpersoon gespeeld hebben. De man wou jarenlang niet spreken, maar gaf uiteindelijk toe dat het de bedoeling was om Saelens om het leven te brengen.
  • Evert de Clercq: zou een rol gespeeld hebben bij het ronselen van de ondertussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel.
  • Franciscus Larmit : hij beweert dat hij niet wist wat de bedoeling was, maar hielp achteraf wel om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Peter Gyselbrecht, de schoonbroer van het slachtoffer, werd buiten vervolging gesteld.

Wat voor proces is het precies?
De Gentse KI besliste op 20 januari om de zaak naar de correctionele rechtbank te verwijzen, en niet naar het hof van assisen. Dat wil met andere woorden zeggen dat professionele rechters uiteindelijk het verdict zullen stellen. De uitspraak zal dus niet gebeuren door een volksjury. 

Het proces over de kasteelmoord zal wel in volledige openbaarheid plaatsvinden.

Wat gebeurt er vandaag? 
Op de eerste dag zullen vier getuigen aan het woord komen. Vooral het verloop van het onderzoek zal hierbij aan bod komen. Het gaat om de hoofdinspecteur, de onderzoeksrechter, de wetsdokter en de wapendeskundige. Zij moeten meer duidelijkheid geven over wat zich die bewuste 31 januari 2012 heeft afgespeeld in het kasteel.

Wanneer kennen we de uitspraak?
Een uitspraak in het proces is niet voor onmiddellijk. De pleidooien zullen immers pas na de zomer worden gehouden.