Dossier Kasteelmoord

Proces kasteelmoord start in grote chaos

Het proces van de Kasteelmoord is vandaag van start gegaan. Op de eerste dag werden alle partijen gehoord en werd de basis gelegd voor het verdere proces. De advocaten van beklaagde André Gyselbrecht noemden het proces ongrondwettelijk, in een poging om het vertragen. De eindpleidooien zullen eind september worden gehouden.

De kinderen van Stijn Saelens begonnen aan het proces zonder advocaat, omdat Koen Gobin zich gisterenavond terugtrok. Hij vond dat hij niet langer onpartijdig kon zijn. In 2011 verdedigde hij de kinderen namelijk al in een zaak voor het vredegerecht.

Meteen na de start van het proces in Brugge, trok de rechtbank zich terug om een nieuwe advocaat en voogd aan te stellen voor de kinderen. Na kort beraad kreeg Rik Demeyer te horen dat hij de kinderen zou verdedigen. Hij is in allerijl naar het proces gekomen om die taak op zich te nemen.

De rechtbank was vandaag goed gevuld, en niet enkel met mensen. Het dossier van de Kasteelmoord telt 63 kaften en neemt een groot deel van de vloer in beslag. Opvallende aanwezige op het proces is Peter Gyselbrecht, de zoon van verdachte André Gyselbrecht. Peter werd enkele maanden geleden buiten verdenking gesteld.

Bij het begin van de zitting heeft de voorzitter van de rechtbank Els D'Hooghe kort alle partijen toegesproken. De rechter legde uit dat voor het proces voldoende tijd en ruimte zal uitgetrokken worden. "Ik hoop dat alles op een vlotte en serene wijze zal verlopen." Maar de advocaten van André Gyselbrecht betwisten wel de bevoegdheid van de correctionele rechtbank. Ze vinden dat er minstens een ernstig probleem is met de grondwettelijkheid. Ze beschrijven de Potpourri II-wet, die zegt dat alle zaken kunnen gecorrectionaliseerd worden, als het omzeilen van de grondwet. Daarnaast vinden de advocaten het ook onbegrijpelijk dat de cliënt de maximumstraf niet kan kennen. Volgens de verdediging van Gyselbrecht is 20 jaar de maximale straf, het Openbaar Ministerie verduidelijkt: 30 jaar.

Eén voor één worden alle partijen op het proces gehoord. Advocaat Sidney Smeets stelt wel een heel opmerkelijke vraag. Hij wil dat verdachten Pierry Serry en Roy Larmit gehoord worden als getuigen. "In Nederland kan het, dus waarom niet in België?", klinkt het.

Dokter André Gyselbrecht wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven voor de moord zijn schoonzoon Stijn Saelens. Toch geloven heel wat inwoners van Ruiselede, waar hij een huisdokterspraktijk heeft, niet dat hij er iets mee te maken heeft. Zij kwamen vandaag naar Brugge om hun steun voor Gyselbrecht uit te drukken.

Na een gevulde eerste procesdag legde de rechtbank het verdere verloop vast. Zo zal de volgende op 27 maart gehouden worden. Daar zal beslist worden welke getuigen op de zittingsdagen van 2 tot 5 mei zullen worden opgeroepen. De eindpleidooien in de zaak worden pas eind september verwacht.

"Diep wantrouwen"
Het is opvallend dat de getuigenlijst voor het proces voor de helft bestaat uit politiemensen. “Er is een diep wantrouwen tussen de verdediging en het openbaar ministerie”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Ozgünes. “Platteau verwijt politiemensen meegewerkt te hebben aan het doen verdwijnen van bewijzen. De advocaat wil dan ook dat er daarover gesproken wordt en wil zelfs dat de onderzoeksrechter uitleg komt geven over hoe het onderzoek gevoerd is.”