Dossier Kasteelmoord

Proces Kasteelmoord kent tumultueuze start

Het proces van de Kasteelmoord heeft al heel wat achterstand opgelopen door een hele reeks incidenten. De verhoren begonnen al met twee uur vertraging en ook tijdens de verhoren waren er voortdurend discussies tussen de advocaten onderling en de getuigen. Het getuigenverhoor moest normaal gezien al om 15 uur afgerond zijn, maar zat op dat moment zelfs nog niet halverwege.

Op de eerste dag van het proces over de moord op Stijn Saelens heeft de vooropgestelde planning al heel wat achterstand opgelopen. Zo zijn de verhoren van de hoofdinspecteur en de onderzoeksrechter pas twee uur later dan verwacht begonnen. De zitting werd eerst geschorst op vraag van de verdediging na een discussie of de getuigenissen moesten worden opgenomen met de camera of niet. Die knoop werd na een hevige discussie en een schorsing van een half uur doorgehakt: er komt geen audiovisuele opname van de verhoren.

Eerste getuigenissen
Uiteindelijk konden hoofdinspecteurs David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck dan toch aan hun getuigenissen beginnen. De getuigenis van de onderzoeksrechter en de hoofdinspecteur werden echter voortdurend onderbroken door vragen van de verdediging. Die vragen leidden dan weer tot discussie en incidenten.

De voorzitter besloot daarom dat de advocaten tijdens de getuigenissen geen vragen meer mochten stellen. "We gaan het deze namiddag iets anders aanpakken", klonk het bij het hervatten van de zitting. "Ik stel voor dat er tussendoor geen vragen meer gesteld worden aan de getuigen."

Verhoor deskundigen
Normaal gezien zouden ook wetsdokter Geert Van Parys en wapendeskundige Erik De Durpel vandaag aan bod komen, maar die verhoren zijn door omstandigheden uitgesteld naar morgen. De verhoren van de beklaagden schuiven daardoor op naar maandag 12 juni.

De experten moeten meer duidelijkheid geven over wat zich die bewuste 31 januari 2012 heeft afgespeeld in kasteel Carpentier in Wingene. Zo is het bijvoorbeeld twijfelachtig of het de bedoeling was om Stijn Saelens thuis te vermoorden. In ieder geval leidde de grote bloedplas nog voor de ontdekking van het lichaam tot de conclusie dat het slachtoffer de schietpartij onmogelijk overleefd kon hebben.

Elisabeth Gyselbrecht, dochter van de hoofdverdachte en weduwe van Stijn Saelens, is niet aanwezig op het proces. Zij is net bevallen van haar vijfde kindje. Haar nieuwe vriend woont het proces wél bij. De man stelde zich op de inleidingszitting burgerlijke partij. Peter Gyselbrecht, die door de KI buiten vervolging werd gesteld, volgt de zitting vanop de eerste rij.

Wat is er juist gebeurd?
Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt door de speurders beschouwd als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry zou als tussenpersoon opgetreden zijn bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten ook aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq zou een rol hebben gespeeld bij het ronselen van de ondertussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Deze laatste werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit, de vierde beklaagde, naar het kasteel in Wingene gevoerd. Larmit zou ook geholpen hebben om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Uitspraak
In totaal zullen de komende dagen elf mensen als getuige worden gehoord. De getuigenlijst werd op 27 maart door de rechtbank in een tussenvonnis vastgelegd. De verdediging van André Gyselbrecht heeft ondertussen echter beroep aangetekend tegen dat tussenvonnis. Een uitspraak in het proces is niet voor onmiddellijk. De pleidooien zullen immers pas na de zomer worden gehouden.

Lees ook: Proces Kasteelmoord: wat moet je weten