Dossier Kasteelmoord

Proces Kasteelmoord gaat door met zelfde rechters

Het proces van de Kasteelmoord gaat door met dezelfde drie Brugse rechters. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist. De advocaten van beklaagden Franciscus Larmit en André Gyselbrecht hadden een wrakingsverzoek ingediend omdat ze geen vertrouwen meer hadden in de rechters. Maar het Hof van Cassatie heeft geen elementen van partijdigheid kunnen vaststellen. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen.

André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor twee wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. De verdediging van André Gyselbrecht kon zich ook niet vinden in de inhoud van de zittingsbladen.

(Lees verder onder de video)

48 uur
Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen moesten worden. Het hof van beroep stelde op 26 oktober dat de rechters "geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid" hebben getoond.

Meester Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht, en de advocaat van Franciscus Larmit trokken naar Cassatie, maar voerden geen middelen aan om het arrest van het Gentse hof van beroep te verbreken. Het parket-generaal zag ook geen redenen om het arrest te verbreken.