Primeur in België: eerste baarmoeder getransplanteerd bij jonge vrouw

Artsen van het UZ Gent hebben voor het eerst in België een baarmoeder getransplanteerd, zodat een vrouw ondanks een genetische afwijking toch zwanger kan worden. De ingreep verliep vlekkeloos en de vrouw stelt het goed, meldt het ziekenhuis. Bij de transplantatie, die wereldwijd nog maar negen keer werd uitgevoerd, wordt de baarmoeder van een overleden patiënt overgenomen. De artsen staan nu voor de opgave om ervoor te zorgen dat het orgaan door medicatie niet wordt afgestoten. Zonder complicaties kan de patiënt over een jaar zwanger worden. 

Het UZ Gent verwijderde bij een hersendode patiënt de baarmoeder, om die bij een jonge vrouw met Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-Syndroom in te planten. Dat is een genetische aandoening waarbij vrouwen geen vagina hebben en een onderontwikkelde baarmoeder. In België worden jaarlijks gemiddeld 15 vrouwen met de aandoening geboren. Vooral dat tweede element kan voortaan behandeld worden. Dankzij de transplantatie kan de patiënt toch zwanger worden, al is de ingreep niet permanent.

In 2016 startte het UZ Gent de zoektocht naar een geschikte patiënt. De operatie verliep zonder complicaties en het artsenteam zal nu medicatie toedienen om afstoting tegen te gaan. Indien de baarmoeder door het lichaam van de patiënt aanvaard wordt, zal die over een jaar zwanger worden van haar eigen kind met IVF.

Daarna wordt de baarmoeder terug verwijderd, omdat de medicatie die nodig is om het immuunsysteem te onderdrukken op termijn ook toxisch kan worden.