"Prijs man en vrouw bij kapper is oneerlijk"

Een vrouw uit Mechelen pikt het niet dat zij bij haar kapper voor hetzelfde kapsel veel meer moet betalen dan een man. Vrouwen betalen bij bijna alle kapperszaken meer dan mannen, soms zelfs twee keer meer voor een simpele snit. Dat kan niet, vindt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. 

De prijsverschillen tussen mannen- en vrouwentarief bestaan al langer bij de kapper. Oorspronkelijk kwam dat onderscheid er omdat kappers merkten dat vrouwen meer aandacht besteedden aan hun uiterlijk. Ze gingen vaker bij de kapper en die had ook meer tijd en technische know how nodig voor vrouwenkapsels. “Dat zijn allemaal zaken die het prijskaartje deden stijgen, want de prestatie van de kapper is de prijs die je betaalt”, zegt Mitch Mues van de Kapperfederatie. 

Tegenwoordig zijn ook mannen steeds meer met hun uiterlijk bezig. Ook zij gaan vaker naar de kapper en vragen daar geregeld naar een specialere snit. Alleen blijft het prijsverschil op basis van geslacht bestaan.

Oneerlijke concurrentie
Volgens de federatie van kappers is oneerlijke concurrentie daar de belangrijkste verklaring voor. Heel wat mannenkappers werken onder de prijs en daardoor voelen kappers die het haar van zowel mannen als vrouwen knippen zich verplicht om hun mannenprijs naar beneden te brengen.

Sommige ketens trachten een mouw te passen aan het prijsverschil tussen mannen en vrouwen. Ze werken met een gemiddelde kostprijs per minuut. Dat zou volgens hen eerlijker zijn.

Discriminatie
Maar het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen denkt daar anders over. Uit documenten die VTM NIEUWS kon inkijken is er wel degelijk sprake van discriminatie op basis van geslacht als ze werken met zo een gemiddelde prijs per minuut. “Het Instituut is dan ook van mening dat de verschillende tarieven voor mannen en vrouwen gebaseerd op het verschil in gemiddelde behandelingsduur nog steeds in strijd is met de Genderwet.”