Priester die biechtgeheim niet brak veroordeeld

De Brugse priester die weigerde zijn biechtgeheim te breken toen een man hem toevertrouwde dat hij zelfdoding wilde plegen, is veroordeeld. De priester krijgt een maand voorwaardelijke celstraf.

De 57-jarige Bruggeling is veroordeeld voor schuldig verzuim bij een zelfdoding. Hij beriep zich op zijn biechtgeheim, maar daar denkt de rechtbank anders over.

Op 1 oktober 2015 werd Alexander S. opgebeld door een 54-jarige kennis uit Gistel, die al langer met depressies kampte.

Tijdens drie telefoongesprekken en enkele sms-berichten gaf de man duidelijk aan dat hij zich van het leven wilde beroven. In de loop van diezelfde nacht verstikte de man zich in zijn wagen.

Schuldig verzuim
Toen de contacten met de priester aan het licht kwamen, diende zijn weduwe een klacht in bij de onderzoeksrechter. Volgens de burgerlijke partij had de priester na die alarmerende telefoontjes altijd hulp moeten zoeken. Ook het openbaar ministerie is van oordeel dat de beklaagde zich niet zomaar kan verschuilen achter zijn biechtgeheim. De procureur vorderde geen concrete straf voor de priester.

Schuldig verzuim
Voor schuldig verzuim heeft hij nu 1 maand voorwaardelijke celstraf gekregen.

    Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bekijk ook: