Dossier Kasteelmoord

Politie-informant: fantast of kroongetuige?

Is Anthonie van Wilderoden, de politie-informant die vandaag zijn verhaal doet aan VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes, een kroongetuige in de Kasteelmoord of een fantast? De advocaten van de verdediging van Evert De Clercq, die in zijn verhaal een grotere rol toegewezen krijgt dan tot nog toe gedacht, doen hem in elk geval af als ongeloofwaardig. "Voorspelbaar", zegt Faroek Özgünes.

"Als het echt nodig is, dan roepen we hem op als getuige onder eed, geen enkel probleem." Dat zegt Thomas Gillis, advocaat van Evert De Clercq. Hij noemt Van Wilderoden een fantast, omdat zijn betrokkenheid in een vorige rechtszaak al eens tot een vrijspraak leidde. "Als de man onder eed nog liegt, dan begaat hij een misdrijf en belandt hij misschien opnieuw achter de tralies."

(lees verder onder de video)

"Voorspelbare reactie"
Maar Faroek Özgünes noemt de reactie van de verdediging van De Clercq voorspelbaar. "Voor zover ik kan achterhalen, is hij wel betrouwbaar", zegt Özgünes. "Een politie-informant is natuurlijk per definitie een crimineel, anders komt hij niet aan de informatie. Maar op geen enkel moment heb ik de indruk gehad dat hij fantaseerde. Hij gaf zeer precieze informatie."

"Bovendien heeft hij mij alle documenten getoond en heb ik die ook nog via een andere weg verkregen, los van hem", zegt Özgünes. "Daarin staat nog veel gedetailleerder wat hij heeft gezegd."

Waarom doet Van Wilderoden nu zijn verhaal?
Twee maanden geleden kwam een persartikel over de mysterieuze informant al ter sprake op het proces van de Kasteelmoord. "De reactie toen was veelzeggend", zegt Faroek Özgünes. "Het openbaar ministerie wilde er absoluut niet op reageren, ook niet tijdens het proces. En het artikel zorgde voor zenuwachtigheid in het kamp van Evert De Clercq. Er is ook een speciale zitting aan gewijd."

Toen al noemde de advocaat van De Clercq hem een fantast. "Maar de rechtbank heeft het proces stilgelegd om te onderzoeken wie die man is en of hij voorkomt in het geheim onderzoek, dat geopend wordt als er gewerkt wordt met informanten", zegt Özgünes.