Dossier Kasteelmoord

Pleit Platteau voor vrijspraak Gyselbrecht?

Het proces over de Kasteelmoord in Brugge staat de hele dag in het teken van het pleidooi van meester Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht. Het is goed mogelijk dat die de vrijspraak vraagt voor dokter Gyselbrecht.

André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens. Vrijdag eistte het openbaar ministerie 30 jaar celstraf voor Gyselbrecht, voor de andere beklaagden werden celstraffen tussen 24 en 28 jaar cel geeïst.

Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt beschouwd als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry zou als tussenpersoon opgetreden zijn bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq zou een rol hebben gespeeld bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Deze laatste werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Larmit zou ook geholpen hebben om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Net als vrijdag is veel publiek opgedaagd voor het pleidooi van de verdediging. De zaal is zo goed als helemaal volzet. De zitting startte met een kleine 20 minuten vertraging.