Piqueur "ontgoocheld" over strafmaat

“Ik ben ontgoocheld door de uitspraak van de rechtbank en de strenge strafmaat.” Dat is de eerste reactie van voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur nadat zijn strafmaat vandaag bekend werd gemaakt. Hij kreeg vier maanden effectieve celstraf en 1.500.000 euro boete voor grootschalige fiscale fraude.

De 62-jarige Piqueur kreeg vandaag vier maanden effectieve celstraf en 1.500.000 euro boete voor grootschalige fraude opgelegd door de correctionele rechter in Gent. De voormalige topman van Optima werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. 

In een schriftelijke reactie laat Piqueur weten dat hij allerminst tevreden is over de strafuitspraak. "Ik ben ontgoocheld door de uitspraak van de rechtbank en de strenge strafmaat", aldus de voormalige Optima-topman. 

"De rechtbank aanvaardt dat het hebben van een buitenlandse structuur op zichzelf legaal is, maar oordeelt toch dat ik de regels over de werking van die vennootschappen niet zou hebben gerespecteerd. Zodra mij duidelijk werd gemaakt door de bevoegde diensten en mijn fiscale raadsman dat ik gehouden was om bijkomende belastingen te betalen, heb ik een regularisatieprocedure opgestart. Het faillissement van Optima Bank en de talloze beslagen hebben mij verhinderd deze regularisatie tijdig te betalen."

Geen blanco strafblad
Piqueur liep de effectieve celstraf op omdat hij geen blanco strafblad meer had na een veroordeling in Spanje, maar daar wist Piqueur naar eigen zeggen niets van. “Ik werd daarvan nooit op de hoogte gebracht”, klinkt het. 

Volgens de rechtbankvoorzitter in Gent liep hij op 31 juli 2009 in Benidorm een gevangenisstraf op van 1 jaar en 9 maanden. De advocaat van Piqueur, Raf Verstraeten, kon geen duidelijkheid over de feiten verschaffen. Piqueur zegt dat hij "dit verder zal onderzoeken".

Piqueur zal het vonnis nu bespreken met zijn raadslieden. Hij overweegt beroep aan te tekenen.

Lees ook: 4 maanden cel maar toch vrij: hoe kan dat? 

Bekijk ook: