Pedofielenhulplijn: zo werkt het

Vanaf vandaag kunnen mensen die worstelen met pedofiele gevoelens terecht bij de anonieme hulplijn, ‘Stop it now’. De hulplijn wil mensen helpen die nergens anders terecht kunnen. Maar hoe werkt zo’n hulplijn juist?

“Mensen die pedofiele gevoelens hebben of mensen die zich zorgen maken over hun seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen toe, kunnen naar de hulplijn bellen”, zegt Minne De Boeck, projectverantwoordelijke van ‘Stop it now’ aan VTM NIEUWS.

Hoe werkt het?
Medewerkers bieden onmiddellijk een luisterend oor en zullen eventueel naar de gepaste hulp zoeken als de beller dat wil. Ook familie of vrienden kunnen er terecht. De hulplijn moet voorkomen dat mensen met pedofiele gevoelens effectief overgaan tot seksueel misbruik.

Mensen die liever niet rechtstreeks met een medewerker bellen, kunnen ook een mailtje sturen. De hulplijn is volledig anoniem en gratis. De medewerkers krijgen geen nummer te zien als er iemand belt en de beller hoeft zijn identiteit niet kenbaar te maken.

Overgaan tot aangifte?
Als er effectief een kind in gevaar is, kan de medewerker dat doorgeven aan de bevoegde autoriteiten. “Wij hebben geen contactgegevens van de persoon dus wij kunnen enkele het potentiële gevaar signaleren bij de bevoegde instanties. Het is dan aan hen om verder actie te ondernemen”, zegt De Boeck.

Werkt het?
‘Stop it now’ werd in 1992 opgericht in de VS door een slachtoffer van seksueel misbruik. Daarna werd de hulplijn ook opgestart in Groot-Brittannië en Ierland. In 2012 werd het project in Nederland opgericht. Volgens De Boeck bewijst de hulplijn daar echt wel zijn nut.

“In Nederland merken ze een stijging van het aantal oproepen. Zo krijgen ze zo’n zestig oproepen per maand. Dat komt dus neer op twee oproepen per dag.”

Uit internationaal onderzoek blijkt dat ongeveer één procent van de mannelijke bevolking zich ooit seksueel aangetrokken voelt tot kinderen, hoewel het grootste deel van deze groep nooit effectief wil overgaan tot het seksueel misbruik.

Contact
Wie graag met het platform contact wil opnemen kan dat via de website www.stopitnow.be of via het gratis telefoonnummer 0800/200.50.

Bekijk ook: