Patiënten vaccineren met tumorcellen?

Een team van Belgische wetenschappers is erin geslaagd om cellen die van nature voorkomen in tumoren, in te zetten als een soort 'vaccin' om de tumorgroei af te remmen bij kankerpatiënten. Volgens het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) opent deze studie mogelijkheden voor nieuwe kankerbehandelingen. 

Concreet gaat het om zogenaamde "dendritische cellen", kortweg DC’s. Deze cellen maken deel uit van het immuunsysteem dat het lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf of tegen veranderende eigen cellen. Kortom: deze cellen maken deel uit van een systeem dat de ziekte in normale omstandigheden moet afweren. 

Tot nog toe werd verondersteld dat deze cellen bij kankerpatiënten onderdrukt werden en dat op die manier de kankercellen konden groeien. Het team van Belgische wetenschappers onder leiding van professor Jo Van Ginderachter (VIB-Vrije Universiteit Brussel) heeft nu twee nieuwe types van dendritische cellen ontdekt die het immuunsysteem tóch activeren. 

"Tot nu toe ging iedereen er altijd van uit dat cellen in de omgeving van tumoren die tumor ook hiélpen, en zodanig gemoduleerd waren om de kanker aan te wakkeren", legt professor Van Ginderachter uit in Het Laatste Nieuws. "Voor het eerst weten we nu dat er dus ook celtypes bestaan die in staat zijn om een anti-tumorreactie te stimuleren."

Nieuwe behandeling
Dat opent de deuren voor een nieuwe kankerbehandeling, waarbij de bewuste cellen uit chirurgisch verwijderde tumoren worden gehaald, en vervolgens worden gebruikt om de patiënt te 'vaccineren'. Het eigen afweersysteem wordt zo weer ingeschakeld, wat de groei van de tumor afremt. 

Die mogelijke nieuwe immuuntherapie moet wel nog in de praktijk worden getest. "De logische volgende stap is nagaan of de vaccinaties ook werken bij patiënten. Zo komen we te weten of we bestaande tumoren kunnen terugdringen en nieuwe tumoren kunnen vermijden", zegt professor Van Ginderachter.