Pas op voor valse makelaars: zo herken je ze

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars heeft vorig jaar 545 nieuwe dossiers opgesteld in verband met illegale makelaars. “In tien procent van de gevallen gaat het ook echt om, meestal hardleerse, illegale makelaars”, zegt het BIV. Zo herken je die valse makelaars.

Als je in zee gaat met een niet-erkende makelaar en er loopt iets fout in de transactie, heb je geen enkele garantie dat je ooit je geld terugziet. Bij een erkende makelaar heb je dat wel, die hebben allemaal een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. 

Zo liep ook Koen Vanderoost, die vorig jaar een appartement aan zee verkocht via een valse makelaar, een pak geld mis. De makelaar had aan de koper gevraagd om al dertig procent van de prijs te storten op een rekening, hoewel dat normaal slechts tien procent is. Pas toen het geld nog niet gestort was bij het tekenen van het compromis, besefte de man dat hij te maken had met een illegale makelaar.

Zo herken je ze
“Het is niet makkelijk om valse makelaars te herkennen”, geeft Frank Daenen van het BIV toe. “Er zijn geen concrete tips die we kunnen meegeven, want het is tegenwoordig niet moeilijk om een professioneel uitziende website op te richten.”

Het grootste erkenningspunt is het BIV-nummer. Makelaars zijn verplicht die om hun website te zetten. Het BIV heeft bovendien een website om te controleren of het opgegeven nummer juist is. “Het systeem wordt dagelijks geüpdatet, dus het is heel accuraat”, zegt Daenen. 

Krijg je toch te maken met een valse makelaar? Dan kan je hier een klacht indienen