Partner Michel verhoord over F-16's

Amélie Derbaudrenghien, de partner van premier Charles Michel is uitgenodigd om gehoord te worden in het parlement over het F-16-dossier. Ze is defensieadviseur van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Premier Charles Michel kan er niet mee lachen, schrijft De Tijd.

Commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) stuurde Michels partner een uitnodiging om volgende woensdag gehoord te worden in de commissie-Defensie over de F-16-affaire. Grosemans kreeg van alle fracties de namen door van wie zij willen horen in de F-16-saga. Op het lijstje van het cdH stond Derbaudrenghien.

Zonder die lijstjes te filteren stuurde Grosemans alle namen - meer dan dertig- een uitnodiging. "Door zoveel mensen op te roepen, die in één dag gehoord moeten worden, wilde Grosemans de vis verdrinken en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) uit de wind zetten", klinkt het.

In de entourage van Michel wordt het feit dat zijn partner gevraagd werd op te draven een 'beschadigingsoperatie' genoemd van cdH. In informeel meerderheidsoverleg is inmiddels wel afgesproken dat geen medewerkers van andere kabinetten dan dat van Vandeput moeten opdraven. Dus ook niet de partner van premier Michel.

De vragen om uitleg van kabinetsmedewerkers zijn "grotesk en druisen in tegen de Grondwet", luidt het eveneens in de omgeving van de premier.

"Gebrek aan respect voor het parlement"
Oppositiepartij sp.a heeft kritiek op die gang van zaken. Volgens Kamerlid Dirk Van der Maelen moeten minstens de defensiespecialist van de premier en de defensieadviseur van begrotingsminister Wilmès (Amélie Derbaudrenghien dus) gehoord worden. 

Van der Maelen heeft verder weinig begrip voor de manier waarop de meerderheidspartijen het dossier willen afhandelen in het parlement. "Het is onaanvaardbaar in een democratie dat over dit miljardendossier zo weinig debat is gevoerd en transparantie is gegeven", aldus het sp.a-Kamerlid.

Hij vindt het ook niet kunnen dat de Kamerleden de auditrapporten pas deze middag zullen krijgen.