Parket opent onderzoek naar Facebookbericht

Het Brusselse parket heeft een opsporingsonderzoek geopend naar het bericht dat de afdeling Kapellen van Vlaams Belang op Facebook had geplaatst. Daarin was een foto te zien van een moslima die met haar kinderen op bezoek was bij Sinterklaas, met het onderschrift "Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord". Het onderzoek komt er na een klacht van de vrouw op de foto.

"De dame op de foto heeft vandaag bij de politie in Brussel klacht ingediend voor aanzetten tot xenofobie en haat tegen een bepaalde groep, en voor schending van het portretrecht", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman.

"Als gevolg van die klacht is een opsporingsonderzoek geopend. Vermoedelijk zal het dossier nu overgemaakt worden aan het parket Antwerpen, aangezien de feiten in dat arrondissement zouden gebeurd zijn, maar dat moet nog nader onderzocht worden."

"Buiten de lijntjes gekleurd"
Zondag plaatste Vlaams Belang afdeling Kappellen een foto op Facebook van een gesluierde vrouw en haar twee kinderen bij de Sint. Met het opschrift: "Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord”.

"De afdeling in Kapellen kreeg heel wat bedreigingen binnen en verwijderde de post dan zelf", zei Vlaams Belang-woordvoerder Klaas Slootmans toen aan VTM NIEUWS. "We kunnen niet alle Facebookpagina's van lokale afdelingen in de gaten houden. In dit geval heeft één partijmandataris een beetje buiten de lijntjes gekleurd", legde hij nog uit.

Niet onder de indruk
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet onder de indruk van het onderzoek dat het Brussels parket heeft geopend naar een Facebook-post van de lokale afdeling van Kapellen. "Brussel staat in brand, met drie rellen in twee weken tijd, maar als het parket denkt geen andere katten te geselen te hebben, dan moet het vooral een onderzoek openen", reageert hij via partijwoordvoerder Klaas Slootmans.

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken benadrukt dat het bericht "niet conform is met de partijlijn", maar zegt ook dat de partij het nodige heeft gedaan. "Wij hebben honderden lokale afdelingen, elk met een eigen Facebook-pagina. We gaan die niet allemaal op stalinistische wijze controleren, maar proberen wel te coördineren", zegt zijn woordvoerder. "Het bericht werd zondag gepost en was vier uur later al verwijderd. Ik denk dus dat we het nodige gedaan hebben, voor ons is de zaak gesloten."