Parket onderzoekt gore chatgroep politie

Vier agenten van de Antwerpse politie zijn bestraft nadat hun gore Whatsappgroep in maart uitlekte. Dat staat vandaag in De Standaard. De veertien andere leden werden voorlopig nog niet gestraft. Er loopt wel nog steeds een gerechtelijk onderzoek.

In maart kwamen er screenshots van een Whatsappgroep van zes agenten van de lokale politie van Antwerpen en twaalf van het veiligheidskorps van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie, naar buiten. In de groep werd heel wat racistische praat verkocht, werd er verwezen naar Hitler en werden foto’s gedeeld van gedetineerden.

GEOV
De groep zou initieel omwille van praktische redenen zijn opgericht, maar de gesprekken werden al snel een verzameling racistische en seksistische uitlatingen. "Bij mijn klemmeke kraakte zijn schouder een beetje", "die wilden verstaan maar 1 taal, en dat is die van met hun kloten terug naar de woestijn gechargeerd worden", "het Dolfke (Adolf Hitler nvdr.) in mij wordt weer flink nijdig", stond er onder andere te lezen. Alle leden van de chatgroep maakten deel uit van GEOV, een dienst die instaat voor het de bewaking en het vervoeren van gevangenen.

Na heel wat verontwaardigde reacties, startte de Antwerpse politie een intern onderzoek. vier leden kregen daarop een tuchtsanctie. “Een agent kreeg een berisping en drie anderen moesten loon inleveren”, zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangiswezen.

Onderzoeksrechter
Ook het parket heeft een onderzoek ingesteld om na te gaan of de leden inbreuken hebben begaan tegen de privacy- of racismewetgeving. Er werd vorige maand een onderzoeksrechter aangesteld.

Door: Rob Van herck, De Standaard

Bekijk ook: