Overpoortactie: 21 wildplassers gevat

De Gentse politie heeft gisteren een grootschalige controle rond de Overpoortstraat gehouden. Meer dan 200 mensen werden gecontroleerd. 21 van hen kregen een GAS-boete voor wildplassen, 32 werden beboet omdat ze glas bijhadden. Eén iemand werd betrapt met drugs op zak. De politie wil met de actie personen met verkeerde bedoelingen zo veel mogelijk weghouden uit de Overpoortbuurt. 

De actie met maar één ingang tot de Overpoortbuurt vindt voor het eerst plaats. De Gentse lokale politie vraagt de studenten om hun medewerking, zegt woordvoerder Matto Langeraert. "Personen met verkeerde bedoelingen willen we zo veel mogelijk uit de buurt weg houden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die drugs verkopen, vandalisme plegen of wildplassen. We willen ze er op voorhand uitpikken, zodat studenten de mogelijkheid krijgen om veilig te feesten."

Gerichte controles
De controle startte gisteravond rond 23.30 uur. Aan de 'way in' aan het Kramersplein stonden een tiental agenten en de 'way out' bevond zich aan de kant van de Heuvelpoort. De politie voerde gerichte controles en pikte af en toe een persoon uit voor verder onderzoek. Het gros van de studenten werd zoals gepland niet gecontroleerd aan de toegang. Zo'n 200 mensen werden aan een controle onderworpen.

21 van de gecontroleerden kregen een GAS-boete voor wildplassen, 32 kregen een boete omdat ze glas op zak hadden. Eén iemand had een verboden wapen bij zich. Twee vechterbazen werden gevat, en nog twee anderen hadden inbrekersmateriaal op zak. Eén iemand werd betrapt met drugs. 

Horeca niet opgezet
De café-uitbaters in de Overpoortstraat zijn niet enthousiast over de politiecontrole. "We waren tot eind vorige week niet op de hoogte van de actie. Het is een ondoordachte zet die het Gentse nachtleven marginaliseert. 'Nightlife' is veel meer dan overlast, het is een heel belangrijke vorm van economie. De cafés in de Overpoort alleen al zetten bijvoorbeeld op een donderdagavond 160 man personeel in", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen vzw.