Overal minder malaria, behalve bij ons

Steeds meer Belgische reizigers krijgen malaria, zo blijkt uit cijfers van het Antwerps Instituut voor Tropische Geneeskunde. Vorig jaar stelden ze nog 327 nieuwe gevallen vast. Dat zijn opvallende cijfers vermits malaria wereldwijd op zijn retour is. 

Tussen 2010 en 2015 daalde het aantal nieuwe malariagevallen wereldwijd met meer dan twintig procent. Ook het aantal dodelijke slachtoffers liep terug van bijna een miljoen tot minder dan 500.000 per jaar. 

Het aantal Belgische toeristen dat malaria oploopt, stijgt echter jaarlijks. Vorig jaar stelde het Antwerps Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) nog 327 nieuwe gevallen vast. Uit een verdere analyse van die cijfers blijkt dat ongeveer negen op de tien daarvan net op reis waren geweest in Afrika. 

Hoe het komt dat Belgische toeristen vaker malaria krijgen? Volgens het ITG komt dat omdat we de risico’s niet altijd goed inschatten. “Malaria is een ernstige aandoening, maar niet iedereen is zich ervan bewust dat je daar rekening mee moet houden als je vertrekt naar gebieden waar de ziekte voorkomt”, zegt dokter Ula Maniewski van de ITG-reiskliniek. 

Afrikaanse origine
Zo waarschuwen ze ook dat Belgische reizigers, waaronder ook mensen van Afrikaanse origine die in ons land wonen, kwetsbaarder zijn voor een malaria-infectie dan de lokale Afrikaanse bevolking. In België worden we namelijk niet permanent blootgesteld aan malaria en we hebben er dus ook geen weerstand tegen opgebouwd.

Artsen van het ITG merken op dat Belgische reizigers van Afrikaanse origine het gevaar om de ziekte op te lopen vaak onderschatten of denken dat ze immuun zijn omdat ze in Afrika geboren zijn. 

“Meer dan een seizoensgriepje”
“Ik ben echt heel ziek geweest”, getuigt Wim Van den Brande. Hij reist regelmatig met zijn vrouw met Rwandese origine naar de hoofdstad Kigali. “We komen er regelmatig. In de stad leek het risico ons beperkt als we muggenmelk zouden gebruiken”, vertelt hij. “Ik had er niet op gerekend dat ons vakantieverblijf vlakbij een moerasachtig gebied lag. Er waren heel veel muggen en ik ben vaak gestoken.”

Van den Brande werd niet veel later in ons land opgenomen met malaria en moest daar enkele weken blijven. “Het valt echt niet te vergelijken met een seizoensgriepje. Ik kan iedereen aanraden om zich goed te informeren en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.”