Oude bossen cruciaal in klimaatstrijd

In de strijd tegen de klimaatopwarming is het van cruciaal belang dat de bossen die we hebben, heel oud worden. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waar ook de Universiteit van Antwerpen aan deelnam. Eeuwenoude bomen zijn veel beter bestand tegen extreme klimaatwijzigingen. Ze kappen en vervangen door nieuwe bomen is een slechte zaak.

Sommige delen van Het Zoerselbos zijn al erg oud. En net die delen kunnen de klimaatopwarming tegengaan. Een kwart van de schadelijke CO2 in de wereld wordt omgezet in zuurstof, dankzij bossen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat oude bossen daar veel beter in zijn.

Prof Ivan Janssens nam aan een internationaal onderzoek deel. In vijftig bossen over de hele wereld hebben onderzoekers de CO2 concentratie gemeten gedurende twintig jaar. Wat blijkt: bossen die honderd jaar oud zijn of ouder zullen in de toekomst veel beter bestand zijn tegen extreme klimaatveranderingen en dus ook veel beter CO2 in zuurstof kunnen blijven omzetten. Nu gebeurt het nog te vaak dat een oud bos wordt gekapt en er een nieuw in de plaats komt, maar dat is dus schadelijk voor het milieu.