Opnieuw schokkende beelden uit West-Vlaams kippenbedrijf

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft opnieuw undercoverbeelden verspreid. Deze keer maakten ze beelden in het West-Vlaamse scharrelkippenbedrijf Pyfferoen. Op de beelden is te zien hoe de kippen met duizenden op elkaar leven, ziek worden en zo een langzame dood sterven. “De eieren komen in de winkel te liggen als scharreleieren terwijl dit eerder lijkt op een legbatterij ”, zegt Nadine Lucas van de dierenrechtenorganisatie aan VTM NIEUWS. De eieren lagen onder andere in supermarktketen Lidl. Die heeft na het zien van de beelden de samenwerking onmiddellijk stopgezet. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde meteen een inspectieteam ter plaatse.

Animal Rights ging op 24 augustus 2017 en 30 september 2017 undercover in het West-Vlaams scharrelkippenbedrijf Pyfferoen. “We stelden vast dat de scharrelkippen enorm lijden onder de onnatuurlijke levensomstandigheden en de extreme productie-eisen die hen door de eierindustrie worden opgelegd”, vertelt Lucas. “De kippen gaan nooit naar buiten en ademen dus 24 op 24 uur stallucht in."

  • VTM NIEUWS-reporter Cathérine Moerkerke ging voor het programma ‘CATHéRINE’ mee undercover met de activisten van Animal Rights. De reportage is morgen om 21.35 uur te zien bij VTM.

Kaalheid en huidwonden
Op de beelden is te zien dat de scharrelkippen in de afgesloten kooien besmeurd zijn met uitwerpselen van hun soortgenoten. Dode kippen liggen te ontbinden tussen de levende dieren. “Door de stress pikken de kippen ook in elkaars veren”, zegt Lucas. “Met kaalheid en huidwonden als resultaat. Meerdere legkippen vertonen problemen om zich voort te bewegen. Zo zien we op de beelden een kip met een enorm gezwel aan de poot.”

(Lees verder onder de foto)

Bedrog
De eieren van het bedrijf liggen in de winkel als scharreleieren. Dat wil zeggen dat de kippen vrij kunnen rondlopen in stallen, zodat ze kunnen scharrelen. Maar Animal Rights toont aan dat de meeste 'scharrelkippen' vastzitten in kooien, wat wettelijk niet mag want dan gaat het om legbatterijen.

“Sommige dieren raken vastgeklemd zodat ze een pijnlijke dood sterven. Dit systeem heeft meer weg van een legbatterij. De eieren voldoen dus absoluut niet aan de voorwaarden van een scharrelei, maar komen wel zo in supermarkten. We vonden de eieren in supermarkt Lidl, maar wellicht liggen ze nog in andere supermarkten. De consument wordt dus bedrogen.” Ondertussen heeft Lidl aan onze VTM NIEUWS laten weten dat ze de samenwerking met het bedrijf stopzet. "Dit kan echt niet", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Inspectie
Animal Rights heeft enkele inspectieverslagen opgevraagd bij de dienst Dierenwelzijn. “Ik heb alle inspectieverslagen van 1 januari 2016 tot nu opgevraagd. We hebben daar slechts één pv van gekregen. Op het einde van het pv staat dat er maatregelen zijn genomen, maar we weten niet om welke het precies gaat. We hebben daar toch bedenkingen bij.”

“Strenger beleid”
Opmerkelijk: de dierenrechtenorganisatie vraagt niet om het bedrijf te sluiten omdat ze vermoeden dat dezelfde taferelen zich ook voordoen in andere bedrijven.“Onze vraag aan de overheid is om nu eens degelijk werk te maken van een streng beleid. We wijzen er ook op dat twee derde van onze legkippen nog altijd in kooisystemen zit, en die kooien willen we laten verbieden. Ook het systeem van scharrelstallen moet veranderen. De dieren moeten op zijn minst naar buiten kunnen zoals bij vrije uitloop. De consument moet ook eerlijker ingelicht worden. Scharreleieren zijn helemaal niet diervriendelijk, dat hebben we met deze beelden nu wel kunnen aantonen”, besluit Lucas.

We hebben geprobeerd om de eigenaars van het bedrijf te laten reageren. We hebben één van hen aan de lijn gekregen, maar de man wilde niet of nog niet reageren.

Inspectieteam
Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde meteen een inspectieteam ter plaatse. "We kunnen dit helaas niet doen voor alle 50.000 landbouwbedrijven die ons land telt", aldus Weyts aan VTM NIEUWS. "We doen regelmatig steekproeven, maar helaas is dat niet voldoende. Maar dit soort beelden gaan blijven opduiken. Landbouwbedrijven hebben dan ook de keuze: ofwel gaan ze mee in mijn verhaal ofwel gaan ze op termijn ten onder."

"Niet representatief"
De undercoverbeelden van dierenmishandeling in het kippenbedrijf in West-Vlaanderen zijn niet representatief voor de sector. Dat zegt de Boerenbond in een reactie aan VTM NIEUWS. Maar de sector is wel teleurgesteld. "Ik vind het doodjammer dat boeren in diskrediet gebracht worden door schokkende beelden. De meeste boeren verzorgen de dieren heel goed en zijn heel erg begaan met hen."

Vorige acties
Het is niet de eerste keer dat Animal Rights via undercoverbeelden wantoestanden aan de kaak stelt. Zo brachten ze in maart beelden naar buiten van een varkensslachthuis in Tielt. In juni toonden ze beelden van een kippenkwekerij in een ander Tielts bedrijf. In september bracht de dierenrechtenorganisatie beelden naar buiten van een runderslachthuis in Izegem. “Onze beelden tonen telkens aan dat er heel wat dierenleed verscholen gaat in Vlaanderen”, klinkt het.

CATHéRINE
VTM NIEUWS-reporter Cathérine Moerkerke ging voor het programma ‘CATHéRINE’ mee undercover met de activisten van Animal Rights. De reportage is morgen om 21.35 uur te zien bij VTM.