Opnieuw schokkende beelden uit slachthuis

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft opnieuw undercoverbeelden gemaakt in een slachthuis, ditmaal in een runderslachthuis in Izegem. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft het slachthuis ook al laten sluiten. Ondertussen hebben enkele warenhuizen besloten de samenwerking stop te zetten.

Op de beelden die gemaakt werden tussen 17 en 31 juli is te zien hoe werknemers van het slachthuis Verbist met een stok op gevoelige delen van de dieren slaan. Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen en dat is verboden. “De elektrische shock mag enkel gebruikt worden in geval van overmacht”, zegt Weyts. “Het is zeker niet de bedoeling dat die op permanente basis gebruikt wordt.”

Bij bewustzijn
Op andere beelden is te zien hoe de runderen vanuit de box zien hoe hun soortgenoten opgetakeld en gekeeld worden. Sommigen zijn duidelijk in paniek en proberen uit de box te klimmen. “De dieren hangen ondersteboven aan slachthaken en worden daarbij in volle bewustzijn in de keel gesneden”, zegt Nadine Lucas van Animal Rights. “Dat is werkelijk gruwelijk. We dienen een klacht in bij de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn en eisen de sluiting van het slachthuis."

Rotte appels
“Deze nieuwe beelden sterken mij in de overtuiging en de ambitie om nog sterker door te zetten op extra vereisten en inspectie voor slachthuizen", zegt Weyts. "We hebben dan wel het aantal inspecteurs verdubbeld, maar uit die beelden blijkt dat er nog meer nodig zal zijn om heel onze sector te doen inzien dat het menens is. We besparen op personeel binnen de Vlaamse overheid maar op dierenwelzijn moeten we een uitzondering maken. We hebben de regels verstrengd, nu moeten ze juist nog nageleefd worden. Er zitten altijd een aantal rotte appels in de mand. Gelukkig zijn er ook slachthuizen die op een correcte manier werken." Na het zien van de nieuwe beelden heeft de minister meteen de inspectie gestuurd. Die zal een rapport opmaken en op basis daarvan zal Weyts maatregelen treffen.

“Alles verloopt volgens regels”
Zaakvoerder Louis Verbist (73) liet in een eerste reactie verstaan dat zijn slachthuis "volgens de regels van de kunst" handelt. Ondertussen klinkt het anders: "Ik begrijp niet dat dat hier kan gebeuren". Zijn financieel directeur belooft meteen actie: "We zullen morgen al een inspectie laten uitvoeren".

Slachthuis Tielt
In maart bracht Animal Rights al choquerende undercoverbeelden naar buiten van een varkensslachthuis in Tielt. Een maand lang filmde een medewerker in het geheim hoe varkens gruwelijk behandeld worden, in alle stadia van het slachtproces. Er ontstond heel wat ophef na de beelden. Weyts liet het slachthuis sluiten. Het bedrijf voerde enkele aanpassingen uit en kwam met een actieplan op de proppen. Het slachthuis geeft nu tot eind deze maand rondleidingen om het vertrouwen van de warenhuizen en de consumenten terug te winnen.

Winkelketens
Bij de groep Verbist worden vooral Belgisch Witblauw-runderen geslacht. Het vlees komt terecht in de schappen van onder meer Colruyt en Delhaize. Die laatste zet de samenwerking meteen stop, Colruyt stelt het definitieve besluit nog uit. Tot dan staat de samenwerking 'on hold'. Eerder werd ook bericht dat Carrefour het vlees in de rekken had, maar dat werd ontkend door woordvoerder Baptiste van Outryve.

Bekijk ook: