Ophef over lezing strenge moslims in stadhuis Genk

Er is ophef ontstaan na een uitzending van het Nederlandse programma ‘Nieuwsuur’ waarin te zien is hoe er een lezing plaatsvond in het Genkse stadhuis waarin jongeren worden opgeroepen niet meer naar muziek te luisteren, omdat dat een zonde zou zijn tegen de islam. Staatssecretaris van Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA) gaf via Twitter felle kritiek op het Genkse stadsbestuur. De burgemeester van Genk zegt dat hij geen wettelijke grond zag om de lezing te verbieden.

"Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?", tweette staatssecretaris Zuhal Demir vanochtend. Daarmee haalt ze stevig uit naar het Genkse stadsbestuur. Op 30 september vond er in het stadhuis een lezing plaats van de Genkse organisatie 'Al Qiblah - Het Kompas'.

Alcohol
Tijdens de lezing moesten mannen en vrouwen apart zitten. De aanwezige jongeren werd verteld dat ze niet meer naar muziek mochten luisteren omdat dat een zonde is. Ook plaatsen waar alcohol geserveerd wordt, mogen ze niet bezoeken. Het Nederlandse televisieprogramma ‘Nieuwsuur’ heeft de lezing opgenomen en heeft de beelden gisteravond uitgezonden.

De woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat Zuhal Demir zwaar gechoqueerd is na de reportage. "De zaal was gesegregeerd opgevuld: jongens vooraan, meisjes achteraan", zegt Bart Suys, woordvoerder van Zuhal Demir. "Maar ook muziek en mensen die alcohol consumeren werden als zonde uitgesproken. Dat staat haaks op het beleid van de staatssecretaris, zo'n zaken kunnen wij niet aanvaarden. De staatssecretaris heeft dan ook gevraagd aan het instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen om die zaak uit te pluizen."

Aanslagen Parijs
Het Belang van Limburg meldt dat Ali Houri, de Nederlandse prediker die de lezing gaf, eerder al op Facebook opriep om geld te storten voor Tarik Ibn Ali. Die werd eerder dit jaar opgepakt omdat hij een terreurcel op Mallorca zou hebben geleid die leden voor IS rekruteerde. Ibn Ali zou tevens verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van één van de terroristen van de aanslag in de Batacalan in Parijs in 2015.

Burgemeester reageert
De burgemeester van Genk zegt dat er geen wettelijke grond was om de bijeenkomst te verbieden. "De wet van 16 juli 1973 ter bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen stelt dat iedere erkende culturele groepering of organisatie die zich al dan niet beroept op een bepaalde strekking, de infrastructuur die beheerd wordt door de overheid moet kunnen gebruiken", aldus Wim Dries (CD&V). "De wet verbiedt bovendien de overheid om zich te mengen in de programmering of de inhoud van de activiteiten die plaatsvinden in de gemeenschapsinfrastructuur. En maar goed ook."

De vereniging wordt al langer gevolgd door de Genkse politie en de Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC). Bovendien werden de aangekondigde sprekers vooraf gescreend. "Er was echter geen indicatie dat deze sprekers haat zouden prediken of tot geweld zouden oproepen en dus was er voor mij ook wettelijk geen grond om deze activiteit te verbieden", aldus de burgemeester.

Daarnaast was de politie ook aanwezig tijdens de lezing op 30 september. "Ik verneem dat de boodschap van de lezing wel wat gematigder was dan het filmpje (van Nieuwsuur, red.) laat uitschijnen", gaat Dries verder. "We kennen de vzw ook als een vereniging die net de verschillende aspecten van de islam genuanceerd wil brengen."

De reportage van Nieuwsuur: