Ophef over interview met Belgische IS-strijder

Er is ophef rond een interview dat de Belgische ex-Syriëstrijder Michael Delefortrie gegeven heeft aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. In het interview zegt Delefortrie dat hij blijft dwepen met de terreurgroep IS, maar dat hij intussen wel gewoon kan profiteren van de Belgische uitkeringen.

Delefortrie was een van de beklaagden in het terrorismeproces tegen Fouad Belkacem en Sharia4Belgium. Hij trok in 2013 naar Syrië, maar keerde al snel terug. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk.

"Ik ben geen belg"
De 28-jarige Antwerpenaar is op vrije voeten en baat nu een bakkerij uit in Antwerpen. Hij getuigt in een interview met CNN over zijn bekering en zijn tijd in Syrië. 

Eerst vocht hij voor Islamitische Staat, daarna kreeg hij een uitkering van de Belgische staat. Zo portretteert CNN Younes Delefortrie. “Ik ben geen Belg, ik ben een moslim”, zegt Delefortrie die lange tijd een uitkering genoot. “Elk moslim ter wereld, met een baard of zonder, moet in het kalifaat geloven. De Antwerpenaar heeft spijt dat hij is teruggekeerd. “Ik wil onder het kalifaat leven.” 

Vermoorden?
Hij zegt dat hij niemand heeft vermoord in Syrië. Wel heeft hij mensen opgepakt en vastgehouden. Wanneer Ward hem vraagt of hij persoonlijk klaar is om iemand te vermoorden, antwoordt hij: “Dat is de wet van de islam. En geloof me, het is niet fijn om mensen te executeren. Het is afschuwelijk, maar ja.”

Hij ziet zijn geloof als een stap boven het christendom: “Ik kan het vergelijken met het kopen van een computer. Als je weet dat er Windows 10 is, ga je geen Windows XP kopen. Het is een upgrade.”

"Geen aanslag"
De teruggekeerde Syriëstrijder trouwde drie keer en noemde een van zijn zonen naar Osama bin Laden. “Ik ben er trots op, omdat hij een held is”, zegt hij. “Als we iedereen zouden moeten veroordelen die mensen doodt, zou de hel vol zitten.” Hij verzekert wel dat hij niet teruggekeerd is om een terroristische aanslag te plegen.

“Waarom zou ik? Ik ben hier om mijn leven te leiden. Ik doe er alles aan om het geloof van de islam te verspreiden. Dat is mijn doel. Niet elke moslim met een ideologie is een terrorist of een potentiele tijdbom die gaat ontploffen in een winkelcentrum.”