"Opgepast voor veganisme bij kinderen"

Kinderartsen waarschuwen voor de gevaren van veganisme bij jonge kinderen. Geregeld liggen kinderen zwaar ondervoed in het ziekenhuis. Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. “De kinderen missen zo heel wat belangrijke voedingsstoffen”, zegt kinderarts Anne Malfroot aan de krant Het Nieuwsblad.

Eerder waarschuwde Serge Pieters, een bekende Waalse diëtist in La Libre Belgique al voor de gevaren van eten zonder dierlijke producten. Ook dr. Anna Malfroot, voorzitster van de Belgische Vereniging van Kinderartsen waarschuwt in Het Nieuwsblad. “De gezonde voedingscultuur slaat door. Ouders dénken dat ze goed doen met rijstmelk en glutenvrije papjes. Maar kinderen tot drie à vijf jaar zijn volop in ontwikkeling. Organen en hersenen moeten nog heel hard groeien. Proteïnen, vitamine B12, ijzer, ...: dat zijn cruciale bouwstenen. Als ze totaal níet worden aangeboden, komen die kinderen in het ziekenhuis terecht.”

Hersenschade en hartproblemen
De gevolgen voor de kinderen kunnen dan ook zeer ernstig zijn. Zo kan een dergelijk eetpatroon onder andere hersenschade en hartproblemen veroorzaken. In juni werden de ouders van een zes maanden oude baby uit Beveren veroordeeld tot een celstraf tot zes maanden met uitstel voor de ondervoeding van hun baby. De ouders gingen ervan uit dat hun kind lactose- en glutenintolerant was en gaven daarom enkel alternatieve pap, zonder een arts te raadplegen. Het kindje overleed aan ondervoeding.

Bekijk ook:

Foto: archief

Bron: Het Nieuwsblad/ (tdm)