Opgelet voor gladde wegen in het hele land

Wie vanochtend de baan op gaat, moet opletten voor gladde wegen. Het KMI waarschuwt voor gladheid in vrijwel het hele land. 

In alle provincies, behalve in West-Vlaanderen, geldt deze ochtend code geel. Dat betekent dat de wegen er lokaal glad kunnen bij liggen. De weerdienst roept voetgangers, fietsers en automobilisten dan ook op om voorzichtig en waakzaam te zijn. Aangepaste snelheid en voldoende afstand houden, is zeker nodig.

Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor nieuwe gladheid wanneer zo dadelijk de zon opkomt, omdat de temperatuur dan weer een duik neemt en sommige plekken terug kunnen aanvriezen.

Onder vriespunt
Het kwik zakte afgelopen nacht tot onder het vriespunt, met minima tot -5 graden. In combinatie met winterse buien levert dat gladde wegen op. In het oosten van het land kan laaghangende mist lokaal aanvriezen.

De strooidiensten volgen de toestand op de weg nauwgezet en rijden indien nodig uit om lokale gladheid te bestrijden.

Droog
Volgens de weerkaarten blijft het vandaag droog. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar af. De maxima schommelen tussen -2 graden op de Hoge Venen en +5 graden aan de kust. Ook komende nacht blijft het droog, maar wordt het barkoud. De minima liggen tussen -1 graad aan de kust en -6 graden op de Hoge Venen. Ook de komende nachten gaat het opnieuw vriezen.

Polaire vortex
VTM-weerman David Dehenauw legde gisteren uit dat de polaire vortex een rol kan spelen in de plotse winterprik in ons land. “De effecten zullen we de komende zeventien tot achttien dagen merken. Maar het is nog steeds niet zo koud als vorig jaar rond dezelfde periode. Dat komt vooral doordat de wind vorig jaar nog uit het oosten kwam, terwijl die nu uit het noorden waait.”