Open Vld wil abortuswet aanpassen

Open Vld dient een wetsvoorstel in om de abortuswet aan te passen. Dat schrijft De Standaard. De deadline van twaalf weken is te kort, vinden de liberalen. “In Zweden kan een abortus tot 18 weken na bevruchting. Het lijkt ons redelijk om naar die deadline te evolueren. Een uitbreiding tot 14 weken is het minimum”, klinkt het.

“Elk jaar moet een duizendtal vrouwen naar het buitenland omdat hun zwangerschap al te ver gevorderd is om bij ons een abortus te laten uitvoeren”, zegt Kamerlid ­Carina Van Cauter. “In Zweden kan een abortus tot 18 weken na bevruchting. Het lijkt ons redelijk om naar die deadline te evolueren. Een uitbreiding tot 14 weken is het minimum.”

Een ander punt waar Van Cauter van af wil, is de strafbaarheid: abortus staat nog altijd in de strafwet. Ze stelt voor om een aparte wet te maken. “Vrijwillige abortus moet ondergebracht worden in een aparte wet”, stelt ze voor. “Op die manier geven we een duidelijk signaal dat het een medische ingreep betreft, waarbij in de nodige voorwaarden en garanties voor de vrouw worden voorzien. Abortus is een recht. Het stigma en het taboe moeten worden doorbroken.”

Open Vld wil ook de verplichte bedenktijd verkorten van zes dagen tot 48 uur, een doorverwijsplicht invoeren voor artsen en de term 'noodsituatie' uit de wet halen.