Op vakantie naar Zuiden? Vertrek op zondag!

Deze namiddag is het erg druk op de Belgische autowegen. Er stond in de vroege namiddag al meer dan 200 kilometer file. Dat is uitzonderlijk veel. Het belooft een drukke avondspits te worden rond Antwerpen en Brussel en op de wegen van en naar het zuiden van het land en de kust. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Maar wanneer vertrek je nu het best?

Ook in Duitsland is het al druk op de snelwegen. Dat komt doordat vele vakantiegangers uit West- en Noord-Europa terugkeren uit vakantie en de schoolvakantie ook eindigt in o.a. Nedersaksen, Saksen en Thüringen, deelstaten in het Noorden van Duitsland.

Op de A9 Neurenburg-München verlies je in beide richtingen zowat 1 uur 15 minuten.

Frankrijk
Morgen is de tweede zwarte zaterdag op de Franse autosnelwegen. Vooral in de Rhônevallei moeten we dit weekend rekening houden met vertragingen, zowel richting zuiden als voor het terugkerende verkeer. 

In Zuidoost-Frankrijk verwacht men voor de tweede zaterdag op rij zeer moeilijk verkeer met erg lange files. Zondag is de beste reisdag voor het vertrek. Voor de terugkeer verwacht Touring in Frankrijk alproblemen op vrijdag: erg moeilijk verkeer met lange files in de regio van de Middellandse Zee en erg druk met vertragingen elders. 

Eigen land
Ook in eigen land verwacht VAB drukker verkeer, onder andere door mensen die een lang weekend maken met de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart volgende woensdag.

Mobiliteitsorganisatie Touring spreekt van druk verkeer en files in Frankrijk, in Zwitserland en in Duitsland voor het vertrek. Morgen wordt de drukste dag van het weekend richting zuiden in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië met files op de traditionele knelpunten.

Morgen is een rode dag richting noorden voor bijna heel Europa met de gebruikelijke files tot gevolg. Wie terugkeert, doet dat best vandaag, zondag of maandag.