Ook vandaag houdt douane acties op Zaventem

Ook vandaag houden de douaniers op de luchthaven van Zaventem stiptheidsacties gehouden. Net als gisteren werden alle aankomende passagiers gecontroleerd, voor vertrekkende passagiers waren er geen extra controles.

De acties gisteren veroorzaakten gigantische wachtrijen. Passagiers die geland waren, moesten urenlang wachten voor ze de luchthaven konden verlaten. Ook vandaag vonden vele passagiers het wachten vervelend, maar er was ook begrip.

(Meer onder de video)

“De stiptheidsacties zijn rond de middag afgelopen”, vertelt VTM NIEUWS-journaliste Birgit Herteleer. “De rijen waren minder lang dan gisteren, passagiers moesten maximum een halfuur aanschuiven.”

De acties gaan door tot de vakbond een schriftelijke bevestiging krijgt. Daarom zal er ook morgen en in het weekend nog extra gecontroleerd worden. Als er na het weekend geen akkoord bereikt is, worden de acties uitgebreid en zal er ook in de vertrekhal gecontroleerd worden.

Extra personeel
De douaniers klagen het personeelstekort aan bij de diensten die personen en goederen controleren. Ze voelen zich niet gehoord door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die benadrukte gisteren in een reactie aan VTM NIEUWS al dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. "141 komen erbij en er zullen er inderdaad nog bijkomen. Ik hoop dat alle betrokken partijen hier hun verantwoordelijkheid nemen en in het algemeen belang handelen", klonk het.

Maar de douaniers zelf vinden 141 extra posten onvoldoende. De extra mensen komen er namelijk bij in het hele land, slechts 31 mensen zullen effectief op de douane in de luchthaven van Zaventem werken. Alleen al bij de aankomende vluchten wil de douane graag twintig extra posten vullen. Bovendien komen die 141 extra douaniers er naar aanleiding van de brexit, die er zit aan te komen. Volgens de douaniers zijn er echter, zelfs voor een zachte brexit, 300 extra mensen nodig. Voor een harde brexit is dat cijfer nog hoger.