Ook vandaag hinder bij De Lijn

Er zal vandaag opnieuw hinder zijn bij De Lijn. Dat komt door een staking van de liberale en socialistische vakbond. Die protesteren tegen de reorganisatie. Hoe groot de hinder zal zijn is moeilijk in te schatten.

Net zoals gisteren is er ook vandaag hinder bij De Lijn. Dit keer wordt er geprotesteerd tegen de reorganisatieplannen. De staking zal nog tot zondag duren, maar de hinder is moeilijk in te schatten, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn aan VTM NIEUWS. “De vakbonden laten hun leden vrij kiezen wanneer ze het werk neerleggen. Of ze dat nu een dag, twee dagen of alle vier doen. Dat maakt het voor ons heel moeilijk om de hinder in te schatten.”

De christelijke vakbond en de onderaannemers steunen de actie niet, waardoor er wel bussen en trams konden uitrijden. De chauffeurs die wel werken, worden ingezet op de belangrijkste lijnen.

Impact
Ondanks de bemanning op de prioritaire lijnen is er hinder in heel Vlaanderen, al kan die sterk verschillen per provincie. “Het is moeilijk om al een volledig overzicht te geven. De updates stromen binnen. In de provincie Limburg is twee derde van de vroege diensten op de baan. In de provincie Vlaams-Brabant is dat ongeveer driekwart. Dat zijn natuurlijk globale cijfers, dat kan verschillen van lijn tot lijn”, zegt Van de Vreken nog. 

In de stad Antwerpen is de helft van de eigen chauffeurs niet aan de slag gegaan. In Gent rijden dan weer de stadsbussen 3, 5, 9, 17 en 39 om het halfuur. Op tramlijn 1 rijdt de tram om de tien minuten. In het Mechelse is veertig procent van de eigen chauffeurs op de baan. In West-Vlaanderen is de hinder het grootst in de kustregio. Op de streeklijnen rijdt daar ruim de helft van de bussen.

TreinTramBus
TreinTramBus, de belangenvereniging voor pendelaars, vindt de staking spijtig, maar heeft er wel begrip voor. Dat heeft voorzitter Stefan Stynen gezegd aan VTM NIEUWS.  “Het is natuurlijk jammer voor de pendelaars en voor de geloofwaardigheid van het openbaar vervoer. De hinder is aanzienlijk net zoals de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. Anderzijds hebben we wel begrip voor de actie omdat De Lijn al jaren het slachtoffer is van zware besparingen en verregaande hervormingen.”

ACV
De Christelijke vakbond ACV staakt vandaag niet mee bij De Lijn. Ook de komende dagen zullen ze dat niet doen.

“Het reorganisatieplan dat de raad van bestuur in januari heeft goedgekeurd is redelijk omvangrijk. Op dat moment maakte wij ons dan ook grote zorgen, maar in een nota op 7 maart heeft De Lijn dan toch een aantal grote zorgen weggenomen. De Lijn heeft ons verzekerd dat er geen collectieve ontslagen zullen vallen. In de plaats zullen bijvoorbeeld mensen die op pensioen gaan niet vervangen worden”, zegt Jan Coolbrandt van het ACV.

Daarnaast zou De Lijn hen ook verzekerd hebben dat de besparing van veertig miljoen, opnieuw wordt geïnvesteerd in het personeel. Dat zou dan in de vorm van opleidingen en betere werkomstandigheden zijn. 

Pensioenbetoging
Ook gisteren was er hinder bij de vervoersmaatschappij. Dat kwam door een grote pensioenbetoging tegen de plannen van de regering.

Op verstoring.delijn.be kan je checken of je bus of tram rijdt.