Ook stukjes plastic in flessenwater

De plastic flessen van verschillende internationale watermerken zijn ook vervuild door zogenaamde microplastics, minuscule plastic deeltjes. Dat blijkt uit een gepubliceerde studie. De gevaren van die deeltjes voor de gezondheid zijn nog onduidelijk. Meer dan 90 procent van de onderzochte stalen bevatte microplastics.

In de waterstalen werd vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen. Gemiddeld werden in elke liter water 325 partikels teruggevonden.

De onderzoekers testten voor hun onderzoek het water uit meer dan 250 flessen van elf grote merken en dat in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Libanon en Indië. Onder meer Evian, Gerolsteiner en San Pellegrino werden onderzocht. 

Tijdens het bottelen
Sherri Mason, professor aan de State University van New York in Fredonia, leidde het onderzoek. Een samenvatting van de studie werd gepubliceerd op Orb Media. "Ik denk dat dit in het water komt tijdens het bottelen", aldus Mason aan AFP. "Het merendeel komt, denk ik, van de fles zelf, van de dop, van het industriële bottelingsproces."

Uit het onderzoek blijkt verder dat ook in de glazen flessen microplastics voorkomen. Een eerdere studie die door Orb Media werd gepubliceerd, had al aangegeven dat ook in kraanwater microplastics zitten. Hoe riskant deze microplastics zijn voor de gezondheid, is nog onduidelijk.