Ook morgen staking bij De Lijn in Limburg

De staking van chauffeurs van openbaarvervoermaatschappij DeLijn in Limburg, die vandaag tot hinder leidde in de hele provincie, wordt morgen voortgezet. Gesprekken met de directie leverden geen resultaat op, zegt vakbondsman Geert Witterzeel (ACV).

Vanmorgen zat de directie samen met de vakbonden. De onderhandelingen sprongen echter af, dus de chauffeurs zullen morgen voort staken. Er zijn richtlijnen vanuit de drie vakbonden om door te gaan. Bovendien is het niet uitgesloten dat de staking ook nadien voortgaat. "Het overleg zit vast. De raad van bestuur heeft beslist, maar nu zetten wij druk op de ketel. De mensen zijn het kotsbeu, dus we gaan niet meer wachten. De motivatie van het personeel is er. We hebben een mandaat om door te gaan", zegt Geert Witterzeel van ACV.

De staking kwam er uit onvrede over de hoge werkdruk en een personeelstekort. "Wij vragen dat de diensten realistisch en menswaardig zijn, zodat de chauffeurs de benen kunnen strekken, naar toilet kunnen gaan en kunnen eten. Wij willen een verzekerde rusttijd van een half uur na vier uur rijden, zodat er ruimte is om eens een stop te hebben", stelt Witterzeel. "Het gaat voor een groot stuk over budget. We hebben een budget gevraagd via de raad van bestuur en we vragen geen miljoenen. Dit is een dossier dat al jaren meegaat en dat ook geldt voor chauffeurs buiten Limburg."

De staking van de chauffeurs leidde maandag tot zware hinder in de hele provincie. Zowel stadslijnen, streeklijnen als belbussen zijn zwaar geïmpacteerd. "We schatten dat zeker 90 procent van de ritten niet gereden wordt", klinkt het bij De Lijn.