Ook hier problemen door cyberaanval

Wereldwijd liggen verschillende IT-systemen van bedrijven en overheden plat na een aanval door het Petya-virus. Ook enkele Belgische bedrijven zijn getroffen door de wereldwijde cyberaanval. Het federale cyber emergency team (CERT), het Belgische overheidsorgaan dat zich bezighoudt met cyberveiligheid, bevestigt dat Belgische bedrijven getroffen zijn en zegt dat het de situatie ernstig neemt.

In ons land zijn er verschillende meldingen van bedrijven die storingen ondervinden na de cyberaanval. Het IT-systeem van de Deense rederij Maersk ligt plat, waardoor er ook problemen zijn in de haven van Zeebrugge. Dat bevestigt de voorzitter van het havenbedrijf Joachim Coens aan VTM NIEUWS. “Containers worden nog altijd geladen en gelost, maar omdat het IT-systeem plat ligt, moet alles manueel genoteerd worden.”

Ook de Belgische afdeling van het internationale bedrijf Mondelez ondervindt problemen. Het personeel kan daar niet werken zonder computer en is dus naar huis gestuurd. Momenteel zijn ze daar bezig om alle computers schoon te maken, zegt Jelle Frencken die aan het bedrijf staat.

Ook het bedrijf SESVanderHave, met een vestiging in Tienen, meldt op Twitter dat hun IT-systemen aangevallen worden door het virus. Het bedrijf is marktleider in de sector van suikerbietenzaden. Op dit moment proberen ze hun systemen te herstellen.

Ook medicijnenproducent MSD België is getroffen. Dat zegt communicatieverantwoordelijke Jean-Michel Luyckx. MSD heeft een verpakkingseenheid in Heist-op-den-berg en een administratief centrum in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hoe groot de problemen daar zijn, zijn niet duidelijk. "We zijn de impact nauwkeurig aan het monitoren en volgen de situatie uur per uur op", aldus Luyckx. De vestiging in Nederland is alleszins ook getroffen.

Oekraïne en Rusland
De problemen begonnen in Oekraïne. Verschillende systemen van de Oekraïense overheid werden geblokkeerd. De Oekraïense vicepremier Pavlo Rozenko noemde de aanval "ongeëvenaard". Ook Oekraïense banken en grote bedrijven zijn doelwit geworden. Het gaat onder meer om de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet, vliegtuigfabrikant Antonov en de luchthaven van de hoofdstad Kiev.

De Oekraïense veiligheidsraad zegt dat ze Russische sporen zien in de cyberaanval van vandaag. "Al tijdens de eerste analyse van het virus, zien we Russische vingerafdrukken", zegt Oleksander Turchynov, de secretaris van de nationale veiligheidsraad aan Reuters.

Ook in buurland Rusland zijn bedrijven doelwit van een cyberaanval. Onder meer het staatsoliebedrijf Rosneft is getroffen. Volgens het bedrijf komen de bedrijfsactiviteiten niet in gevaar doordat is overgeschakeld op een back-upsysteem.

Kort nadien werden ook bedrijven uit Nederland, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en ons land getroffen. Volgens een voorlopig rapport van het CERT gaat het om een variant van het Petya-virus. Ransomware, of gijzelsoftware, die vorige maand ook opgemerkt werd bij de ransomware 'Wannacry".

Lees ook: "Zo ziet het cybervirus Petya eruit"