Onweer veroorzaakt her en der overlast

Het onweer dat over ons land trekt, leidt hier en daar tot serieuze overlast. Vanmorgen kondigde het KMI code oranje af en het noodnummer 1722 voor niet-dringende hulp werd geactiveerd. Om 16.30 uur waren op dat nummer al159 oproepen binnen gekomen. Code oranje blijft nog zeker tot morgenmiddag twaalf uur van kracht.

De eerste onweders kwamen in Limburg de grens over en zorgden voor wateroverlast in Maasmechelen. Door de wolkbreuk stond het kruispunt met de Rijksweg en de Ringlaan in Maasmechelen volledig blank. De brandweer kwam ter plaatse om het water weg te pompen.

Ook delen van de provincie Henegouwen zijn getroffen door hevig onweer. In Solre-sur-Sambre (Erquelinnes) is een straat getroffen door een modderstroom en een tiental woningen liepen onder water. De brandweer moest kelders leegpompen en zandzakjes inzetten. Ook de regio rond Luik werd getroffen: vooral in Tilff zijn diverse straten volledig overstroomd. 

Hulplijn 1722
Het KMI kondigde voor het hele land code orangje af. Vanmiddag werd de speciale hulplijn 1722 opnieuw geactiveerd. Mensen die niet-dringende hulp nodig hebben, kunnen dat hier melden. Zo wordt noodnummer 112 vrijgehouden voor levensbedreigende situaties. Op de speciale hulplijn waren rond 16.30 uur al 159 meldingen binnengekomen. 

Geduld
De FOD Binnenlandse Zaken raadt mensen aan geduld uit te oefenen als ze niet meteen gehoor krijgen bij 1722 en niet in te haken. Er wordt ook aangeraden om na te kijken of de lokale brandweer een e-loket heeft of zelf een extra nummer heeft geopend. Code oranje blijft nog zeker tot morgenmiddag twaalf uur van kracht.

Foto: Marco Mariotti (HLN)