Onthaalgrootouders: de nieuwe nanny's?

'Onthaalgrootouders' moeten de daling van onthaalmoeders opvangen. Het aantal onthaalmoeders voor kinderen in Vlaanderen is opvallend gedaald.

De afgelopen twee jaar is er voor elke twee onthaalouders die ermee ophielden maar één nieuwe onthaalouder bij gekomen. In Roeselare willen ze nu 'onthaalgrootouders' inzetten om het tekort op te vangen.

Weinig opvang
Op dit moment is er maar voor 52 procent van de kinderen opvang voorzien. De enorme daling van het aantal onthaalmoeders is vooral te wijten aan de strengere normen voor de locatie van de opvang en aan de administratieve rompslomp die steeds groter wordt.

"Sinds het decreet op de kinderopvang van 1 april 2014 zijn er 1.588 onthaalouders gestopt en slechts 818 gestart", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Vandaag telt Vlaanderen bijna 800 onthaalmoeders minder dan drie jaar geleden. Het decreet had nochtans het doel om "voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is".

Oplossing
Het Zorgbedrijf Roeselare wil nu als eerste in Vlaanderen grootouders inschakelen. Omdat ze toch al regelmatig voor de kleinkinderen zorgen, kunnen ze er volgens het zorgbedrijf ook nog andere kinderen bijnemen. 

Voorwaarden
"De onthaalgrootouders moeten een vaste startopleiding 'werken in de kinderopvang en kennismaken met de gezinsopvang' van 20 uur volgen." zegt Niki Corveleijn, Projectmedewerker Kindzorg Zorgbedrijf Roeselare.

"Dit is een vaste opleiding voor mensen die kinderen willen opvangen. De onthaalgrootouders krijgen ook 500 euro aan subsidies die ze vrij kunnen besteden aan speelgoed en aanpassingen in huis. Tijdens de selectieprocedure om onthaalouder te worden, komt er een dienstverantwoordelijke langs voor een veiligheidsonderzoek. De ruimtes die je gebruikt voor de kinderopvang zullen dan nagekeken worden. Er moet minstens 5 m² per kind voorzien worden." 

"Ook de woning waar de opvang doorgaat, moet voldoende ruim, veilig en kindvriendelijk zijn. Net zoals het materiaal waarmee je werkt. De plaatsen waar de kinderen verblijven zijn rookvrij, proper, voldoende verlicht en verlucht en de tuin moet veilig en voldoende afgesloten zijn."

Gemengde reacties
Bij Kind en Gezin zijn ze alvast voorstander. Meer nog: ze zijn zelfs bereid om de regels te versoepelen. De vereniging van zelfstandigen in de kinderopvang daarentegen spreekt van oneerlijke concurrentie, zeker als zou blijken dat grootouders geen belastingen moeten betalen.