Onderzoekers: "Speel games met kinderen"

Ouders moeten meer samen met hun kinderen games spelen. Dat concluderen onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit Brussel. Ouders weten nu vaak niet wat hun kind online doet en met wie het speelt, terwijl ze ook daar begeleiding van mama of papa nodig hebben.

Zo’n 85 procent van alle Vlaamse kinderen tussen de tien en de twaalf jaar speelt games. Meer dan de helft van hen doet dat alleen, zonder toezicht van mama of papa. En dat is een probleem, zegt Bieke Zaman, onderzoekster aan de KU Leuven. 

Chatrooms
Zo hebben kinderen van die leeftijd vaak nog geen interesse in sociale mediakanalen als Facebook, maar communiceren ze wel met anderen via de games. Kinderen delen allerlei dingen in de chatrooms van de games. Ze praten er bijvoorbeeld over hun gevoelens, maar weten vaak niet tegen wie ze dat allemaal zeggen. 

Tijdsbesef
Vaak hebben kinderen ook geen tijdsbesef als ze aan het spelen zijn en zijn ouders onvoldoende op de hoogte om hen te helpen in het bepalen van die bestede tijd. Zo bouw je bijvoorbeeld niet in een uur tijd een kasteel in Minecraft. Om die reden zijn de onderzoekers geen fan van regeltjes als “je mag maar een uur per dag gamen”.

Inhoud spel
Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders vaak niet weten wat het spel inhoudt. Daardoor snappen ze niet waar hun kind mee bezig is en kunnen ze hen dus ook niet helpen. 

Geld
In veel van de spelletjes kunnen kinderen met echt geld nieuwe attributen kopen en ook daar moet je als ouder over praten. Want het is niet omdat ouders hen geen geld geven, dat ze dat ook niet gewoon kunnen doen. Soms krijgen kinderen waardebonnen waar ze iets mee kunnen kopen en ook dan raden de onderzoekers aan om kinderen daar te leren mee om te gaan.

Deze tips kunnen helpen: 

  1. Probeer te begrijpen welk spel je kind speelt
  2. Kijk mee over de schouder van je kind als ze aan het spelen zijn
  3. Begeleid je kind in het omgaan met anderen in chatrooms
  4. Maak duidelijk dat de anderen in die chatrooms compleet onbekenden zijn