Onderzoek naar nieuw 'Star Wars-spel'

De Kansspelcommissie opent een onderzoek naar het nieuwe Star Wars-videospel: Battlefront 2. In dat spel kan je betalen om je personage of voertuig te verbeteren. Alleen is dat mechanisme gebaseerd op een kans: je weet op voorhand namelijk niet wat je krijgt. Ook een ander populair spel, Overwatch, wordt onderzocht.

Het spel ‘Battlefront 2’ ligt vanaf vrijdag in de winkels en wordt gezien als een van de grootste videospelen van het jaar. In het spel kan je als speler groeien en je personage steeds beter maken. Zo kan je bijvoorbeeld nieuwe wapens krijgen of je voertuig upgraden.

Maar wie geen zin of geen tijd heeft om de personages al spelende beter te maken, kan die verbeteringen ook kopen via zogenaamde ‘Loot Crates’. Dat zijn virtuele doosjes die je aankoopt zonder dat je op dat moment weet wat er in de doosjes zit. 

En daar zit net het probleem, zegt de Kansspelcommissie. Omdat je bepaalde dingen wil hebben maar niet weet wat je koopt, ben je eigenlijk aan het gokken. “Het is dus afhankelijk van toeval hoe goed je het spel kan spelen. En in dat geval valt dat onder de kansspelen", zegt Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, aan VTM NIEUWS. 

Onderzoek gestart
Volgens de Kansspelcommissie vormt zo een spel vooral een gevaar voor minderjarigen, die onder sociale druk veel geld uitgeven. Daarom starten ze een onderzoek naar het spel. "Als er sprake is van een kansspel, dan kan dat niet zonder vergunning van de Kansspelcommissie", zegt Naessens.

Het onderzoek van de Kansspelencommissie kan er in het slechtste geval toe leiden dat EA tot honderdduizenden euro's boete moet betalen of dat het spel uit de rekken wordt gehaald. Electronic Arts, de maker van ‘Battlefront 2’, wil zelf niet reageren.