Onbekenden halen je gsm-nr van Facebook

De ethische hacker Inti De Ceukelaire ontdekte dat mensen via Facebook je gsm-nummer kunnen achterhalen. Hoe het precies werkt, wil hij voorlopig nog niet kwijt. Maar hij raadt iedereen wel aan om zijn of haar gsm-nummer van Facebook te halen. 

“Ik ontdekte inderdaad dat je via Facebook het gsm-nummer van onbekenden kan achterhalen”, vertelt De Ceukelaire aan VTM NIEUWS. “Ik kon zo onder meer de nummers van politici bemachtigen.”

De ethische hacker meldde het veiligheidslek al tweemaal aan Facebook, maar kreeg tweemaal de reactie dat ze er niets mee gaan doen. “Ik heb Facebook nogmaals gewaarschuwd”, vertelt De Ceukelaire. “Ik geef nu iedereen de kans om gsm-nummers van Facebook te verwijderen. Binnen een aantal weken maak ik publiek hoe ik te werk ben gegaan, als Facebook er zelf niets aan doet. Ik heb de informatie ook al aan de politie aangeboden.”

Hoe verwijderen?
Eerst en vooral kan je zelf eens testen of Facebook je nummer kent. Typ bovenaan in het zoekvenster (‘Zoek naar personen, plaatsen en dingen') je eigen gsm-nummer en kijk of je profiel verschijnt. 

Als dat zo is, ga je naar instellingen (via het pijltje in de blauwe balk in de rechterbovenhoek van je scherm). Vervolgens kies je links voor ‘Mobiel’, in dat tabblad kan je je gsm-nummer tenslotte verwijderen.