Nu ook koekjes van Lotus uit de rekken

Lotus Bakeries haalt verschillende soorten koekjes uit de rekken van enkele Belgische supermarktketens omdat ze vermoeden dat er fipronil in zit. Dat bevestigen Delhaize, Colruyt, Lidl en Carrefour aan VTM NIEUWS. Er komt geen terugroepactie voor de consumenten: mensen kunnen de producten van Lotus in hun kast gewoon opeten en er is ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Lotus Bakeries wil voorlopig niet reageren.

Zaterdag was al bekend geraakt dat in Frankrijk een lot frangipanewafeltjes van Lotus Bakeries uit de rekken was gehaald. Het product was namelijk opgedoken op een lijst van het Franse ministerie van Landbouw met producten die sporen van fipronil bevatten. Het ging om “enkele kartonnetjes”, die uit voorzorg uit de Franse rekken werden genomen zonder dat er gevaar was voor de volksgezondheid.

Nu worden dus ook producten van het merk uit de rekken gehaald in Belgische supermarkten. Delhaize laat aan VTM NIEUWS weten dat ze zeven soorten koekjes van Lotus tijdelijk niet meer zullen verkopen. Het gaat onder meer over Zebrakoekjes, de Madeleines en de frangipanewafels, zowel de grote als de kleine exemplaren. Daarnaast haalt de winkelketen ook zijn eigen Madeleines van het huismerk uit de rekken.

(lees verder onder de foto)

Ook Colruyt haalt tijdelijk producten van Lotus Bakeries weg, al is het niet duidelijk over hoeveel soorten het daar precies gaat. Bij Lidl worden geen producten van het merk uit de rekken gehaald, maar verkopen ze voorlopig geen Madeleines meer van hun huismerk die ook gemaakt worden in de fabriek van Lotus.

Eigen beslissing
De beslissing om de producten uit de winkel te halen, heeft Lotus Bakeries wel zelf genomen zonder expliciete vraag van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Volgens het Voedselagentschap heeft Lotus hen niet op de hoogte gebracht over de terugroepactie in Frankrijk, waarna het FAVV het bedrijf om meer informatie had gevraagd.

Die informatie werd even later overgemaakt, maar intussen heeft Lotus Bakeries dus zelf beslist om die specifieke producten uit de rekken te halen. Testen moeten nu nog uitwijzen of het antiluizenproduct wel degelijk in de producten zit. Het gaat dus om een preventieve maatregel.

(Lees verder onder de video)

Geen gevaar
Mensen hoeven niet vrezen voor hun gezondheid als ze een koekje van het merk opeten. Van zodra de aangetroffen waarden de alarmgrens overschrijden, moeten de winkels de producten niet alleen uit de rekken te halen, maar dan wordt ook aan de consumenten gevraagd om ze terug te brengen en ze niet meer op te eten. 

Nu gebeurt dat dus niet. De winkels blokkeren de koekjes en halen ze uit de rekken, maar de consument hoeft ze niet terug te brengen naar de winkel omdat er een gevaar is voor de volksgezondheid. 

Bij Lotus Bakeries zelf wil voorlopig niemand reageren. 

Door: Tanita De Mey