Nu ook controle op vlees van legkippen

Het Federaal Voedselagentschap controleert of ook het vlees van legkippen besmet is met fipronil. Dat schrijft de krant De Standaard en is bevestigd aan VTM NIEUWS. Voorlopig zijn er nog geen resultaten van de testen.

Eieren worden al langer gecontroleerd op het luizenbestrijdingsmiddel fipronil. Nu laat het Federaal Voedselagentschap weten dat ze ook het vlees van legkippen zullen onderzoeken. Op die manier wil het FAVV voorkomen dat besmet vlees in de voedselketen terechtkomt. Het vlees van een legkip wordt gebruikt als bijvoorbeeld soepkip, maar niet voor kipfilets. 

“We vragen aan de geblokkeerde bedrijven met legkippen om eerst aan te tonen dat hun kippen effectief vrij zijn van fipronil vooraleer ze naar het slachthuis gebracht worden en in de voedselketen terechtkomen”, zegt Katrien Beullens van het Federaal Voedselagentschap aan VTM NIEUWS. “De analyses zullen telkens gebeuren wanneer een bedrijf aangeeft dat ze hun kippen willen slachten.”

Geen braadkippen
“We willen wel benadrukken dat het gaat om legkippen. In de braadkippensector is de problematiek van de bloedluizen niet aanwezig. Braadkippen hebben omwillen van hun kortere levensduur geen last van bloedluizen en worden daardoor niet behandeld voor fipronil." 

Bron: De Standaard / Tanita De Mey