Nu ook boete voor e-sigaret op café

De boetes voor roken op café zijn niet alleen gevoelig gestegen, ze gelden voortaan ook voor e-sigaretten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door de overheidsdienst Volksgezondheid. Wie betrapt wordt, riskeert 208 euro te moeten betalen, in plaats van 156 euro. Cafébazen die roken toestaan, moeten zelfs 8.000 euro ophoesten. Er is vorig jaar voor zo’n 630.000 euro boetes uitgeschreven, iets minder dan in 2015.

Voortaan hanteert volksgezondheid ook nultolerantie tegenover de e-sigaret. "We hebben een overgangsperiode in acht genomen waarin we overtredingen door de vingers zagen, maar vanaf nu worden er effectief boetes uitgedeeld", aldus Volksgezondheid. Wie een e-sigaret gebruikt - ook als er geen nicotine inzit - in een café, station, voetbalkantine of andere publieke ruimte, riskeert dus ook een boete van 208 euro. "Mensen moeten weten dat de e-sigaret ook een tabaksproduct is."

Meer controles
De Overheidsdienst Volksgezondheid voert het aantal controles op roken in openbare ruimtes nog op. Vorig jaar werden al twaalf extra inspecteurs aangeworven. In totaal zijn nu 36 inspecteurs enkel en alleen belast met het rookverbod. Vorig jaar voerden ze 18.600 controles uit, die de schatkist 631.000 euro opbrachten. In 13% van de gecontroleerde cafés werd een inbreuk vastgesteld. Een jaar eerder was dat nog in 15% van de zaken.